Следвайте ни

Кунчев разкрива детайли относно тестовете за COVID-19 в Пловдив

viber icon

Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пристига в Пловдив за заседанието на работната група, която ще организира епидемиологично проучване за COVID-19. Срещата ще се проведе утре в 9 часа в Областната управа и на нея ще бъдат обсъдени детайлите за предстоящия експеримент, тестовете, които ще бъдат използвани и подборът на участниците. Първоначално беше съобщено, че доц. Кунчев ще участва по видеоконферентна връзка, но после стана ясно, че пристига утре под тепетата.

Работната група за уникалното за страната изследване беше сформирана със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, а доц. Кунчев е неин председател. Останалите участници са включени областният управител Дани Каназирева, д-р Савина Стоицова от НЦЗПБ, проф. Карен Джамбазов –изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги“, проф. Мариана Мурджева –ректор на МУ, доц. Мария Атанасова, завеждащ на лабораторията по имунология, д-р Сийка Димчева от РЗИ -секретар на комисията, проф. Йорданка Стоилова и проф.Ани Кеворкян от  Катедра “Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации” и д-р Ралица Райчева от Катедра „Социална медицина и обществено здраве“ на Медицинския университет.

Проф. Мариана Мурджева ще предложи какъв вид тестове да бъдат закупени за изследването, в което ще бъдат включени близо 1000 пловдивчани. Те ще бъдат подбрани на случаен принцип, а дадените от тях кръвни проби ще бъдат изследвани по ELISA метод, който дава информация за наличие на антитела след контакт със заразата.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НАРИЧА СЕ

10.05.2020 | 17:35

КИТАЙСКИ ВИРУС А НЕ КОВИД Ковид ти е оная скапан журналист!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?