Следвайте ни

Кръвният център няма да работи само на 25 декември и 1 януари

viber icon

Кръвният център в Пловдив няма да работи само на 25 декември тази година -Рождество Христово и на 1 януари 2021 г. първият ден от Новата година.  Това съобщи неговият управител д-р Соня Джевизова.


"И през тези  два дни дежурни наши екипи ще бъдат в готовност да се отзоват при спешна нужда от кръв. В останалото време на годината работим и хората могат да даряват кръв и кръвна плазма", заяви д-р Соня Джевизова. Тя добави, че след като Кръвния център беше оборудванв необходимата техника за всеки ден идват хора да даряват  кръвна празма.В някои дни желаещите стигат до 5 души.  Изискванията към дарителите на кръвна плазма са да  преболедували и възстановили се от COVID-19  и разполагат за това с необходимия документ, имат положителен PCR-тест и период от 40 дни след това,  да са на възраст от  18 до 65 години, телесното им  тегло да е  над 50 кг., в момента се чувстват здрави и състоянието им не налага прием на медикаменти, отговарят на общите изисквания за кръводарител, съгласно ЗККК и при посещение в Кръвния център да носят медицински документи, с които разполагат, касаещи COVID-19 .Всеки кандидат за дарител на кръвна плазма ще бъде подложен на преглед, за да се установи дали е подходящ.
Процедурата по даряване на реконвалесцентна (кръвна) плазма се нарича плазмафереза.
Това е процес, при който малки порции от кръвта на донора преминават през апарат, в който се разделят клетъчните елементи на кръвта /еритроцити, тромбоцити, левкоцити/ и плазмата. От донора се отнема само част от плазмата, останалата част заедно с всички клетъчни компоненти се връщат обратно в организма на донора.

От донора се взема кръв за предварителни лабораторни изследвания – кръвна картина, кръвна група, хемоглобин, антитела, HIV, Хепатит В, Хепатит С, Сифилис, имуноглобулини. След излизане на резултатите се извършва планиране на процедурата плазмафереза.

Времето, необходимо за снемане на анамнеза, лабораторна диагностика и плазмафереза е приблизително 120 минути. След това единиците плазма се замразяват и карантинират, като подлежат на задълбочени лабораторни анализи за окончателно окачествяване. Годните впоследствие се освобождават за употреба.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?