Кой за какво се бори в КОЦ - Пловдив

Едва през септември ще стане ясно кой ще поеме управлението на КОЦ - Пловдив през следващия тригодишен мандат. Конкурсът за шеф на едно от водещите лечебни заведения не само в Южна България, но и в страната, е насрочен за утре. Конкурсната процедура е доста сложна, включва три етапа. Отговорността за управлението на Онкодиспансера е голяма, кандидатите за поста са много и едва ли комисията ще успее да определи най-добрия за няколко часа и на следващия ден - 5 август, да представи протокола с резултатите на сесията на Общинския съвет. Тя е последната преди лятната ваканция, след която местният парламент ще бъде свикан към средата на септември.

Договорът на сегашния шеф на КОЦ д-р Парашкев Цветков изтича в средата на август.

Петима кандидати са подали документи за длъжността управител на здравното заведение. Това са д-р Парашкев Цветков,  подкрепен с подписка до Общинския съвет и Общината от близо 200 медици и служители на КОЦ, проф. д-р Илия Баташки, бивш депутат от БСП, бивш шеф на УМБАЛ „Св. Георги” и на МБАЛ „Св. Пантелеймон”, проф. д-р Мариана Янева, управлявала временно болницата и досега радиолог в КОЦ, въпреки че е на 70 г., доц. д-р Тихомир Дерменджиев, преподавател по микробиология в Медицинска академия, проф. д-р Петър Петров, който от няколко месеца управлява временно МБАЛ „Св. Мина” .

Конкурсът започва в 10 ч. в Община Пловдив в присъствието на кандидатите. Всеки от тях трябва да е представил два плика, запечатани в един, както изисква Наредба № 9 на здравното министерство. Комисията проверява дали документите, сложени в плик № 1, отговарят на изискванията, посочени в конкурсните условия. Плик № 2 съдържа бизнес програмата за управление на лечебното дружество. След преглед за наличността на тази документация комисията трябва да се произнесе за допустимостта на кандидатите.

На втория кръг комисията се запознава с програмите, а след това всеки, който е получил оценката над 4.50 бала, се явява на трети тур - събеседване.  Въпросите са всеобхватни  и засягат познаване на нормативната уредба в здравеопазването, анализ на финансово-икономическото състояние на диспансера, основните проблеми, цели, приоритети и перспективи на лечебното заведение.

Местният парламент като принципал на общинските лечебни заведения има окончателната дума за конкурса. Като правило, мнозинството утвърждава класирането, както е предложено от конкурсната комисия. Но има право да го промени, примерно като вместо за участника, класиран на първо място, да гласува за втория.

От кандидатите се изисква да имат висше образование с квалификационна степен магистър и най-малко 5 години трудов стаж. 

Проф. д-р Петър Петров, шеф на МБАЛ "Св. Мина":

Общинските заведения да се обединят в холдинг

Мотивацията ми за участието в конкурса за управител на КОЦ е част от възгледите ми за холдинговото управление на общинското здравеопазване в Пловдив. Готов съм да споделя подробно този мой план, но след като станат ясни резултатите от конкурса.

МБАЛ „Св. Мина” си остава за мен приоритет. През последните месеци, откакто съм назначен за управител, състоянието на тази болница се подобри. Един от основните проблеми, който се стараем да решим, е, че „Св. Мина” е с най-ниския бюджет от Здравна каса в цяла Южна България.

Проф. д-р Илия Баташки:

Ще разгърна възможностите на екипа

Реших да кандидатствам за управител на КОЦ - Пловдив, защото това лечебно заведение иска сериозно подобрение на всички потенциали в администрирането. От 1995 г. съм бил директор, заместник-директор и два пъти депутат. Управлявал съм по 120 млн. лева годишно и мисля, че мога да се справя и с отговорната длъжност управител на Онкодиспансера.

В КОЦ - Пловдив работят професионалисти, познавам 80% от тях и смятам, че те биха могли да разгърнат с още по-голям темп своите възможности.

Проф. д-р Марианна Янева:

Чувствам се достатъчно енергична

Развитието на КОЦ - Пловдив в положителен аспект и добър мениджмънт е основният ми мотив да участвам в конкурса за управител. Ако едно лечебно заведение не се развива, ще се получи застой. Нека да мине конкурсът, да видим какви са резултатите и тогава да говорим за програмата. Ако не го спечеля, ще останат само празни приказки, а аз не ги обичам. 

На 69 г. съм и изглеждам много по-добре от други, които с 10-15 години са по-млади от мен. Чувствам се достатъчно енергична, за да приложа качествата си, които според мен съм доказала по много начини. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Георги

Георги

04.08.2020 | 05:19

Я го питайте Паро , какви са отношенията му с пациентката му И. РАДЕВА ? И къде прекара ноща на 28.07.2020

Отговори
0 2
Дачо

Дачо

04.08.2020 | 10:25

Жалък си Жорка,не е важно,къде е ноща,а е важно,какво има в плик номер две,бизнес програмата приятелю,,дано комисията да чете там,а не тук,дано!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?