Следвайте ни

Ковид болницата на Пловдив загива, преди да се роди

“Св. Мина” без пари и персонал, но пълна с пациенти с коронавирус

viber icon

Свързани новини

С растящ наплив от заразени с коронавирус пациенти, но без осигурено финансиране, драматичен недостиг на персонал и липса на апаратура. В тази ситуация се озова трансформираната на пожар в Ковид болница МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив. Ситуацията стана съвсем критична, след като Националната здравноосигурителна каса отказа да вдигне лимита на общинското здравно заведение, което го обрича на финансов колапс, по думите на неговия шеф проф. Петър Петров.

Община Пловдив започва преговори със Здравната каса за финансиране на основните дейности на МБАЛ „Св. Мина“, съобщи кметът Здравко Димитров след проведено заседание на Общинския кризисен щаб във вторник.

От доклад на управителя на общинската Ковид болница проф. д-р Петър Петров стана ясно, че определените към настоящия момент лимити от НЗОК са крайно недостатъчни за финансиране на дейностите за лечение на пациенти с COVID-19.

В момента "Св. Мина" получава 325 507 лв. месечно, като за ноември лимитът вече е достигнат. За да бъде осигурено необходимото лечение при изпълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният й лимит трябва да бъде увеличен до 750 хиляди лева. До задънената улица се стигна, след като по настояване на областния управител Дани Каназирева на пожар РЗИ - Пловдив стартира преструктурирането на болницата. Лимитите обаче са договорени отдавна със Здравната каса. В онзи момент

болницата е извършвала по-малко дейности, което ограничава парите,

които тя може да получава от Здравната каса. Сега тя работи на много по-високи обороти, а средствата не стигат.   

„Във връзка с това съм разпоредил зам.-кметът Анести Тимчев и директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов да проведат спешни преговори с НЗОК, за да се обезпечи дейността на единствената изцяло Ковид болница в страната“, заяви кметът. 

Той съобщи, че в болницата вече има специализирана PCR лаборатория. За целта е осигурен съвременен апарат за PCR и се очаква всеки момент тя да бъде реферирана. 

На преден план остава кадровият проблем въпреки допълнителните два екипа, командировани в общинската болница от частните лечебници „Уромедикс“ и „Медикус алфа“. За обезпечаване на трите Ковид отделения са необходими още 6 лекари и 22 медицински сестри. Водят се преговори за привличане на специалисти, за да се гарантира лечението на пациентите, коментира д-р Калин Калинов. 

Един от сериозните проблеми, който стои, е дооборудването на МБАЛ „Св. Мина“ с необходимата медицинска апаратура за диагностика и лечение. 

Само 40 от наличните 85 кислородни поста в болницата функционират реално.

Дебитът на съществуващата система не позволява захранване с кислород на повече от 50 поста.

За да бъде адекватна към новия брой легла по стандарт, системата се нуждае от цялостен ремонт и увеличаване на броя на работещите кислородни постове до 90. По предварителни изчисления стойността му е 75 000 лв.

Също така са необходими пациентски монитори с електроди и сензори за кислородна сатурация - 45 броя (за  минимум 1/3 от леглата), 30  функционални легла и толкова аспирационни помпи, дефибрилатори, ЕКГ апарати, портативен транспортен респиратор с кислородни бутилки, подвижен рентген, кръвно-газов анализатор и др. 

До спешната трансформация на "Св. Мина" в Ковид болница се стигна по настояване на областния управител Дани Каназирева, въпреки че от самото начало беше ясно, че тя не е обезпечена с персонал и апаратура.

Защо само в Пловдив 

Идеята на здравния министър проф. Костадин Ангелов за създаване на специализирани Ковид болници в страната претърпя провал. На практика навсякъде местните здравни власти обявиха, че това няма как да се случи. Така Пловдив остана единственият град в страната, който продължава да се опитва да превърне "Св. Мина" в специализирана болница за пациенти с коронавирус. При това в нея не могат да се лекуват тежки случаи, които трябва да бъдат откарвани в намиращата се наблизо частна "Център Хоспитал" или в УМБАЛ "Св. Георги".

Свързани новини

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

МИНАх и заМИНАх

МИНАх и заМИНАх

26.11.2020 | 14:14

Еий сега работата стана както едно време Левски Спатлак Витошка Та от Свети Мина болницата да се казва Свети Тиквун ви Мина Или Светите Тикви въ Минаха Абе както и да е Важното е че комунисти еврей вече над 100 години ви МИНАват

Отговори
1 0
Панайотов

Панайотов

26.11.2020 | 12:51

Защо Коминкина не е направила нищо по оборудването н болницата? Цяла година къде й бяха наврени ръцете?

Отговори
0 0
....

....

26.11.2020 | 13:44

Болницата е общинска, попитайте тях.

Отговори
1 0
Така е

Така е

26.11.2020 | 11:05

Тоова показва безхаберието и алчността на здравка

Отговори
4 1
...

...

26.11.2020 | 12:20

Какво е виновна Здравка, че до вчера, когато болницата работеше с касата имаше и персонал и апаратура. Просто сега блесна голата истина , която общината отдавна знае, но се правише на ощипана девойка.

Отговори
1 1
Някой

Някой

26.11.2020 | 10:36

От 5 милиарда приходи в касата. Чакаме някой да ни вдигне възстание.

Отговори
2 1
Що за чудене

Що за чудене

26.11.2020 | 10:33

Гласувайте още за централизираната, мафиотска партия!

Отговори
3 0
????

????

26.11.2020 | 10:24

Тази болница, която има 75 лекари , когато работеше със здравна каса имаше и персонал и апаратура. Как така сега няма нито персонал нито апаратура ?

Отговори
3 2
222

222

26.11.2020 | 10:38

Всичко на хартия

Отговори
4 1
От далече

От далече

26.11.2020 | 09:35

Като се вгледа човек в снимките и без да знае много подробности би квалифицирал действията като пълен фарс! Поп без маска, едното действащо лице с ивадена риза над надут корем и джинси, с маска под носа и.т.н. Ориенталска комедия!!

Отговори
7 0
Стоян

Стоян

26.11.2020 | 09:21

Така е ,като важните неща се оставят в ръцете на една шантонерка и бивш спортист.Как и защо Данчето реши,че именно тази болница трябва да стане ковид? От години тя е пред фалит,искаха обединението и с втора градска.Как точно преструктурираш болница без да имаш капитал,лекари,сестри... За това някой трябва да понесе наказателна отговорност!

Отговори
11 3
?????

?????

26.11.2020 | 12:23

Как тогава е работела болницата и е сключвала договор с касата като е нямала лекари, сестри и апаратура. За работа с касата - има, сега - няма.

Отговори
0 2
!!!

!!!

26.11.2020 | 12:38

Много просто - сега се изискват не, примерно, 5 реанимационни легла, оборудвани и разположени в едно помещение, а 25 (примерно), в различни помещения. За обучения и квалифициран персонал, който все го забравяте, има ли смисъл да говоря? Това не са сервитьорки, бармани или охранители!

Отговори
2 0
Maina

Maina

26.11.2020 | 09:15

Щом се намериха пари от бюджета за увеличение на заплатите в Общината в пандемично време, ще се намерят и за болницата. Общината, ако иска да спасява, ще спасява, ако иска да симулира работа, ще се оплаква. За момента - браво на областния управител и управителя на болницата! Ало, в кметството, Не е време за мрънкане, като отмине бурята, оревете света ако щете.

Отговори
5 4
Пловдивчанин

Пловдивчанин

26.11.2020 | 08:50

Калинов, ще влезеш в панделата, като се занимаваш само с интриги и кражби, а Зико не ги ли вижда тия работи?

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?