Следвайте ни

Колко болнични отмени НОИ в пандемията?

viber icon

Пандемията успя да стопи наполовина съмненията за фалшиви болнични и анулираните такива. Макар всеки трети обжалван болничен в Пловдивско през миналата година да е бил отменен, то  броят им е намалял. През 2020г. да са анулирани 163 обезщетения за общо заболяване от 558 съмнителни, а през 2019г. 363 от 1317 съмнителни, сочат междинните данни на НОИ. Поставените в тях диагнози били за проблеми с опорно-двигателния апарат и психологически проблеми.

Най-голям е броят на отменените болнични на ТЕЛК – 114. Останалите неправомерно издадени документи за обезщетение за общо заболяване са от НЕЛК и лекарска консултативна комисия.

Освен заради несъответстваща диагноза, документите могат да бъдат отменени и заради даване на по-продължителен от необходимото време престой у дома, уточняват от осигурителния институт. Така например ако заболяването изисква болничният да е 2 седмици, а той е написан за 2 месеца попада в графа неправомерно издадени. 

През последните 3 години средната дневна сума, която получават заболелите непрестанно расте. Така от 26 лв. през 2017г. тя е достигнала до 35 лв. през 2020г. Това означава, че доходите на боледуващите са се повишили. Най-болнави са хората на 59 години. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?