71

Коклюшът плъзна в Пловдивско, три училища са под надзор

Четирите заразени деца са имунизирани и боледуват леко

Паниката за задаваща се епидемия от коклюш стигна и до Пловдив. След огласените миналия петък първи два случая вчера се добавиха нови два. Така регистрираните досега стават 4. Заразените са две деца на 12 г., едно на 17 и едно на 5 годинки. Те не са настанени за лечение в болнично заведение, тъй като при тях инфекцията не протича тежко, съобщи за „Марица д-р Таня Учорджиева - началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в  РЗИ - Пловдив. 

 

От новозаразените с магарешка кашлица единият е петокласник в СУ "Черноризец Храбър", а другото е момиче на същата възраст от Асеновград, което се обучава в СУ "Димитър Матевски" под тепетата. Контактните им съученици са под карантина за 2 седмици, считано от 18 април, когато са регистрирани случаите, обясни д-р Милена Панайотова, шеф на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в здравната инспекция.

Ограничителните мерки в училищата предвиждат рисковите деца да влизат отделно в сградите, те водят занятията си само в един кабинет и се хранят на определено за целта място. Медицинските сестри в учебните заведения наблюдават състоянието им. Същата е ситуацията и с училището в Асеновград, където учи 17-годишният болен.

Всички заразени деца в Пловдив и Асеновград са ваксинирани


„Всички са ваксинирани, с пълен имунизационен статус и това е причината да карат по-леко заболяването“, уточни д-р Учорджиева. Тя добави, че 5-годишното дете не е посещавало дълго време детско заведение и затова няма риск за другите малчугани от неговата забавачка. В същото време много родители питат защо имунизирани също пипват болестта. 

„Причината да се заразяват ваксинирани деца е, че последните десетина години започна да се прилага безклетъчна, убита ваксина, която е по-безопасна за имунизираните, но пък 

при нея имунитетът се изчерпва по-бързо. 

Той не изчезва напълно, но не е толкова  силен, както в началото. Затова децата се заразяват по-късно, в ученическа възраст, но пък го карат по-леко“, обясни д-р Учорджиева.

Другата причина, която тя посочва за активирането на магарешката кашлица,  е, че по време на COVID пандемията се спазваха много строги мерки срещу въздушно-капковите инфекции, какъвто е коклюшът.

„В епидемичната обстановка слагахме маски, спазвахме дистанция, ползвахме дезинфектанти и сега вече, когато се отпуснахме, се активизираха и варицелата, и скарлатината, сега и коклюшът“, обяснява появата на позабравените инфекции д-р Учорджиева. Тя обаче успокоява, че в детските градини и ясли не се допускат деца без пълен имунизационен статус, спазва се и се следи за добрата хигиена, така че в това отношение родителите не трябва да имат притеснения.

Тя обаче е убедена, че епидемичната обстановка от Северозападна България ще дойде и към Пловдивско и случаите в национален мащаб ще бъдат повече. „Наблюдаваме ситуацията и сме готови да реагираме при всякакво развитие на нещата.

С активизирането на инфекцията, личните лекари са с повишено внимание

и лесно могат да разпознаят магарешката кашлица, 

въпреки че клиничната картина не е съвсем типична при децата, които са имунизирани. До момента не е наблюдавано характерното задушаване, симптомите са по-леки и по-скоро трябва да се обръща внимание, ако кашлицата продължи повече от две седмици. На този етап специалистите вече са алармирани, а ние сме изпратили писма, че коклюшът вече се разпространява и в България. При всяко съмнение личните лекари и педиатрите могат да насочат родителите да изследват детето им или да  дойдат при нас и ние да изпратим пробата в Националния център по заразни и паразитни болести в София, което винаги правим“, казва д-р Учорджиева. По думите <210>, процедурата може да се извършва и от личните лекари. 

Пробата е чрез носо-гърлен секрет, 

от който се изолира самият причинител, и това е най-показателното изследване. „Джипитата могат да взимат този секрет. Няма особености нито за съхранението, нито за транспортирането на пробата. Няма някакви специални изискванията, с които те да се съобразяват. Пробите могат да се вземат и при нас, в Инспекцията, както и в някоя от лабораториите в града“, казва лекарката. Тя пояснява, че е важно личните лекари и педиатри да имат нагласата да мислят и за това заболяване макар то да не е с типичната клинична картина.  

„Радвам се, че колегите го правят. До момента имахме няколко съмнителни случаи, които за щастие не се потвърдиха. Това е по-добрият вариант пред този да се следи само за типичните симптоми“, убедена е специалистката от РЗИ.

 

Епидемията чука на вратата, в София е най-критично

След бума на коклюш в европейски страни като Германия, Англия, Испания и съседните Гърция и Румъния, магарешката кашлица, както още е известно инфекциозното заболяване, не само премина границите, но и се разпространява лавинообразно. 200 души вече са регистрираните в страната от началото на годината, докато миналата за същия период от време заразените са били под 10. У нас за момента инфекциозната болест циркулира най-интензивно в София, западната част на страната, първи случаи отчетоха в Бургас и Велико Търново, а в Кюстендил преди броени дни заразата отне живота на две бебета. Пловдив не остана по-назад и вече отбеляза първите четири случая на заразени. Бързината, с която се разпространява инфекцията, също буди притеснения, които потвърди и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, според когото е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите на разпространението. Безпокойство буди и фактът, че според инфекционистите, бройката на болните най-вероятно е много по-голяма, но заради задължителните ваксини болестта не протича с характерните тежки симптоми и е по-трудно разпознаваема.

 

Държим висок процент на имунизирани, бременни също искат

Ваксинираните срещу коклюш през 2023 г. са 94% от всички, подлежащи на имунизация. 91% са реваксинирали децата си след първата година, а реимунизация е направена на 87% от шестгодишните. За 12-годишните, които са си поставили ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, процентите са 88%. Това съобщи за „Марица“ д-р Таня Учорджиева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в инспекцията.  

„Имаме много запитвания от родители с бебета, които искат да се имунизират заради всички публикации и интервюта в медиите. Бременни също питат, а през нашия кабинет са минали три бъдещи майки. Много от тях обаче най-вероятно се имунизират при личните си лекари“, казва д-р Учорджиева. Въпреки че  ваксините против коклюш са от задължителните, винаги е имало антиваксърски настроения, но процентите за Пловдив и областта са във високите стойности.

Инфекционисти припомнят, че имунизационна схема за децата в България срещу коклюш включва имунизация с 6-валентна ваксина на 2, 3 и 4 месеца. Тя е комбинирана срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и Haemophilus influenzae тип b.

Според актуалния към момента задължителен имунизационен календар в страната, имунизацията се извършва в три последователни приема: втори, трети и четвърти месец. Между приемите трябва да има минимален интервал от 4 седмици.

След една година се поставя 5-валентна ваксина, 4-валентна се поставя на 6 години и последната имунизация с 3-валентна ваксина се прави на 12 години. Всички те включват защита срещу коклюш, известен още като магарешка кашлица, съобщават специалистите.

От здравното министерство вече са изпратили писма до районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят проверка на извършените имунизации и реимунизации.

 

Лекари от Пазарджишко:

Рискови са децата на емигранти и антиваксъри

Д-р Димитър СавовД-р Димитър Савов

В Пазарджишко няма нито един пациент с коклюш - нито възрастен, нито дете. Така беше поне до вчера, но експерти от РЗИ признаха, че не изключват възможността данните да се променят. Както изненадващо се промениха в страната - завърна се заболяване, което почти бяхме забравили.

„Не помня някога в практиката си изобщо да съм срещала пациент с коклюш“, признава д-р Хюля Шериф, която оглавява Отдела по заразни и паразитни болести в РЗИ - Пазарджик. Тя допълва, че в региона има много висок имунизационен обхват, но проблем може да се окажат децата на емигрантите. При първата игла, докато са бебета, ваксината се поставя почти без изключения, но при реимунизацията в по-късна възраст процентът е по-нисък.

„За над 30 години медицинска практика не съм виждал болен от коклюш“, казва и директорът на Здравната инспекция д-р Димитър Савов, който доскоро беше част от екипа на Областната болница, най-голямата в областта.

Д-р Савов успокоява, че засега допълнителни мерки не се налагат. Разпоредено е на личните лекари да прегледат листите си и ако има пропуснати ваксини, да ги направят. Той не изключва модерните антиваксърски течения да са се отразили и на имунизациите срещу коклюш, макар че няма данни за тотален отказ, какъвто се наблюдава при други ваксини. Експертите от РЗИ неведнъж са виждали родители, които си подават декларация за отказ, плащат си глобите и не позволяват децата им да се имунизират. За целта някои дори лъжат, че малките са болни и ваксината им е противопоказна. В такъв случай комисия от медици преценява доколко това е така. Последиците от тази съпротива ги видяхме при бума на морбили, а медиците се кръстят историята да не се повтори и с коклюша.

Д-р Шериф съветва превантивно хората със съмнения да се изолират или поне да пазят дистанция. Коклюшът е капкова инфекция и отговорното поведение може да спре разпространението й.

Автор: Дора Цветкова

 

В Смолянско зоват и възрастните да се ваксиниратт

Д-р Сийка Чернева

От началото на  2024 г. няма регистрирани случаи на коклюш в Смолянска област, съобщи д-р Сийка Чернева, шеф на Дирекция “Надзор на заразните болести” към РЗИ. Призивът на експертите от здравната инспекция обаче е децата да се имунизират своевременно, както и бременните до 36-ата гестационна седмица, за да се предпазят новородените. „За възрастните също има ваксина в аптечната мрежа и е препоръчително баби, дядовци и родители да си направят ваксината, когато ще имат бебе вкъщи“, каза д-р Чернева.

Тя посочи, че през миналата година в региона по отношение на задължителните ваксини на първите приеми обхватът е добър - от 96-98 процента, при реимунизация на 16-месечна възраст обхватът е 95%, но след това прави впечатление, че на 6 г. и 12-годишна възраст обхватът спада на около 86%. „Затова призоваваме родителите да си водят децата на имунизациите, тъй като коклюшът е остра респираторна инфекция, която се предава по въздушно-капков път, и никой не е застрахован“, каза д-р Чернева. Тя отбеляза, че и възрастни, които са били ваксинирани срещу магарешка кашлица като малки, би трябвало да се имунизират наново, особено ако ще имат бебе вкъщи, тъй като не е ясно дали имат достатъчна защита с антитела от заразата след толкова години.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Ква паника ве?

Ква паника ве?

23.04.2024 | 11:53

Медиите са носители на паника. Ковид не хвана дикиш,сега коклюш. Застояли ваксини по складовете ли има?

Отговори
4 5
Застоял ти е мозъка,антиваксър

Застоял ти е мозъка,антиваксър

23.04.2024 | 13:20

Заради такива като тебе докарахте забравени болести

Отговори
7 0
индустрия

индустрия

24.04.2024 | 14:24

Не, просто, много високо-технологични лаборатории се нароиха по света и работят! Повечето от тези вируси и бактерии са "модернизирани", затова заразяват дори ваксинираните.

Отговори
4 0
Янка

Янка

23.04.2024 | 11:08

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Отговори
1 5

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?