49

Кои видове рак повалят най-често българина

Онкологичните заболявания са втората основна причина за смъртност в България, а и в държавите, членки на ЕС, след сърдечносъдовите. Очаква се през следващите десетилетия случаите на ракови заболявания да се увеличат поради демографските промени, а според Световната здравна организация между 30 и 50% от всички случаи на ракови заболявания са предотвратими. 

Близо 3% от българите страдат от онкологични заболявания, а  смъртността от тях се увеличава от по-малко от 200 случая на 100 000 души през 1995 г. на над 250 случая през 2018 г. Шансът за оцеляване след повечето ракови болести се подобрява, но продължава да бъде сред най-ниските в ЕС, заедно с други държави от Източна Европа. За излекуване на рак се смята случай, в който пациентът живее над пет години. За съжаление, близо 18-20 000 българи губят годишно битката с онкологични заболявания. И това е само според официалната статистика. Няколко водещи специалисти от ВМА коментираха кои са едни от най-честите онкологични заболявания в нашето съвремие:

Проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология:

Едно от най-честите онкологични заболявания в коремната кухина, което е и най-тежкото и най-сложното за лечение, е рак на панкреаса. Трябва да отбележим, че медицината е получила сериозно развитие в последните години, а хирургията е станала много агресивна и такива тумори, които в миналото са се смятали за иноперабилни, сега се оперират.

Полк. доц. Пламен Иванов, началник на Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология:

През последните години се забелязва нарастване на честотата на карцинома на дебелото черво и намаляване на възрастта, в която се изявява. Вече имаме пациенти на по 20 и няколко години, 30-годишни. 40-50-годишните са масов случай. Допреди 10-15 години тенденцията не беше такава.

Доц. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия:

Ако говорим за чернодробно засягане от онкологични заболявания, разбира се, най-чести са чернодробните метастази от различни интраабдоминални тумори. Сред първичните заболявания на черния дроб обаче доминира чернодробният рак, известен като хепатоцелуларен карцином. Хирургичното лечение е водещо, стига пациентите да покриват критериите за резектабилност. При пациенти с тежка чернодробна декомпенсация при спазване на строги критерии за стадия на тумора лечебна методика на избор е и чернодробната трансплантация.

Доц. Милена Енчева, ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия:

Проблемът при белодробния карцином е, че като цяло късно дава симптоми. Той се развива вътре в белодробния паренхим, където няма рецептори за болка. Докато не стане достатъчно голям, не може да даде някакви симптоми от притискане, т.е. да води до кашлица, до задух, които са най-честите симптоми. Така че той остава доста дълго време асимптомен.

Проф. Жасмина Михайлова, ръководител на Клиника по медицинска онкология:

Преживяваме големи успехи в лечението на белодробния карцином с приложението на таргетната терапия и имунотерапията. Благодарение на реимбурсационната политика на страната в България почти всички медикаменти за белодробен карцином се реимбурсират и се прилагат.

Проф. Стефан Ковачев, ръководител на Клиниката по обща и онкогинекология:

Ракът на ендометриума е най-честото злокачествено заболяване при нежния пол. Засяга предимно жените в менопаузата и първите симптоми, ако въобще можем да говорим за такива, са кървене в областта на г​ениталиите в периода на менопаузата. Когато една жена в менопаузата получи кървене, тя трябва веднага да се консултира в акушер-гинеколог.

Проф. Венцислав Цветков, ръководител на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”:

Най-честото онкологично заболяване в областта на УНГ болестите е карциномът на ларинкса. Характеризира се с поява на дрезгав глас до пълно спадане на гласа, а при авансирали случаи се наблюдава поява на задух. Заболяването е по-често срещано при хора с вредни навици - тютюнопушене, прием на алкохол. Карциномът на ларинкса има относително бавно развитие и бавно метастазира. Това позволява успешно лечение със задоволително запазване на гласовата функция при навременно диагностициране.

Проф. Илия Салтиров, ръководител на Клиника по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия:

Карциномът на простатната жлеза и на пикочния мехур са най-честите онкологични заболявания в урологията. Карциномът на простатата е второто по честота онкологично заболяване при мъжа, след карцинома на белия дроб, и петата най-честа причина за смърт в световен мащаб. Карциномът на простатата в началните си стадии протича безсимптомно или се проявява със симптоми от страна на долните пикочни пътища - често уриниране, изтъняване и/или прекъсване на струята, чувство за недоизпразване на пикочния мехур след уриниране, никтурия, които обаче се срещат и при други чести заболявания на долния уринарен тракт - доброкачествената простатна хиперплазия, стриктура на уретрата и други.

Проф. Светослав Николов, ръководител на Клиниката по обща урология:

Туморите на пикочния мехур, както и останалите онкологични заболявания на пикочно-половата система, и в България показват постоянна тенденция за увеличаване. Основният и най-чест симптом, понякога и единствен, е хематурията - наличие на кръв в урината. Характерна особеност на хематурията при тумори на пикочния мехур е липсата на болка и други симптоми.

Проф. Георги Байчев, онкогръден хирург:

Карциномът на млечната жлеза при жените може да протича безсимптомно в продължение на месеци и да бъде открит случайно на скринингов мамографски преглед. Най-честите клинични  симптоми, които насочват пациентката за преглед, са опипваща се туморна формация и понякога и уголемени подмишнични лимфни възли, а по-рядко кръвенист секрет от зърното или  промени на кожата на гърдата.  

Проф. Юлиан Райнов, ръководител на Клиника по хематология:

Най-честите злокачествени заболявания в областта на хематологията са лимфомите. И двата основни вида - болестта на Ходжкин и голямата група неходжкинови лимфоми, могат да бъдат успешно диагностицирани, лекувани и излекувани. Освен стандартната химиотерапия се използват моноклонални антитела, нови молекули, които блокират растежа и унищожават туморните клетки. 

Доц. Весел Кантарджиев, ръководител на Клиниката по дерматология:

Базалноклетъчният карцином е най-често срещаният малигнен тумор при хората от бялата раса и най-честият злокачествен тумор като цяло в човешката популация. Въпреки че той няма силно изразен потенциал за далечно метастазиране, деструктивното му локално разпространение ​и нарастващата му честота през последните няколко години го правят важен проблем за здравеопазването на всяка развита страна. Малка, незарастваща раничка в областта на лицето в 60% от случите е симптом за базалноклетъчен карцином.

Проф. Неделчо Цачев, ръководител на Катедра „Ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и рехабилитация”:

Най-честото онкологично заболяване в областта на костите и меките тъкани е саркомът. А болката е водещият симптом пациентът да потърси лекарска помощ. Никога не можем да говорим за 100-процентова превенция, но воденето на балансиран и здравословен начин на живот би дало много в тази насока. В голяма част от случаите става въпрос за генетична предиспозиция.

Какво съветват специалистите от ВМА: 

- здравословен режим на живот;

- спиране на пушенето;

- „раздяла” с наднорменото тегло;

- спиране или значително ограничаване на консумацията на алкохол;

- ежедневна физическа активност;

- редовни профилактични прегледи и скрининг изследвания.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?