Следвайте ни

Кои професии най-често пращат пловдивчани в болничен

viber icon

Всеки ден средно по 796 души от област Пловдив излизат в болничен, като на месечна база броят им набъбва до 16 728. По данни на НОИ за първите три месеца на 2021 г. от работа по болест са отсъствали общо 50 185 пловдивчани. Времето, в което  работниците са били неработоспособни, се е увеличило за година и половина. Те са отсъствали от офиса общо 450 840 дни. Жените се оказват по-болнави от мъжете. 57% от тези, който са се лекувал у дома, са били от нежния пол. През последните години пък най-застрашените от болести професии се оказват шофьорите, строителите, шивачите и IT специалистите. 

Родните работници отсъстват от работа най-често заради заболявания на дихателните пътища, вирусни инфекции и болки в кръста. А през последната година и половина и заради карантина. След това се нареждат и уврежданията на междупрешленните дискове. "Рядко се разболявам. Дори и хремав и чувстващ се леко неразположен съм ходил на работа, но си признавам, че ми се е случвало да взимам и фиктивен болничен. Тогава сменях работата и се местех от Пловдив в София. Помолих работодателя за два дена отпуск, за да си намеря квартира. Той не ми разреши и затова отидох при познат лекар за болничен. През миналата година за втори път ползвах болничен, защото се заразих с коронавирус", казва 28-годишен пловдивчанин.

По данни на статистиката разходите за болнични са скочили с над 2.5 млн. лв. за година и половина. Това обаче не се дължи толкова на пандемията, колкото на по-високите заплати, които са взимали работниците. Докато през 2019 г. средно дневно са получавали по 30 лв. обезщетение, то през настоящата година прибират по 38 лв. Най-много боледуваме през януари и февруари, показват анализи на НОИ. Обезщетенията са  80% от дохода, на които се осигурява човек. Най-масови са болничните с продължителност до 7 дни.

Според анализ на НОИ по-дълго от работното си място при болест отсъстват служителите на малките фирми, а при големите корпорации – продължителността е по-малка. По-рядко от работното си място пък отсъстват младежите, като след навършване на 39 години на служителите им се налагало по-често да прибягват до болничен.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

и новата мода

и новата мода

15.07.2021 | 17:03

когато сперматозоидът току-що е оплодил яйцеклетката, бременната булка излиза в болнични. Не че й има нещо!!

Отговори
3 2
Дии

Дии

15.07.2021 | 14:06

Най болни са служителите на държавна работа, общинските служители и учителите. В частна фирма никой няма да го траят ако често е в болничен. Изкарайте статистика за учителите или за служителите в общината и я сравнете с някоя голяма фирма от областта и ще бъдете потресени.

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?