49
Следвайте ни

Код червено: Фонтанът пред Общината напомни за рисковете от сърдечно-съдови заболявания

viber icon

В червено беше осветен фонтанът пред Общината в Пловдив по повод Световния ден на сърцето вчера вечерта. Така Дружество на кардиолозите в България стартира националната информационна кампания „Използвай сърцето си“ под тепетата. Идеята е с това действие да се насочи вниманието към нуждата от превенция на сърдечно-съдовите заболявания сред обществото. 

По този повод до фонтана на разположение за въпроси беше доц. Мария Токмакова, специалист кардиолог, преподавател в Медицински университет – Пловдив. Тя посочи, че до сега дейностите в посока повишаване на осведомеността не са били достатъчни и са нужни още усилия. Според нея е необходимо по темата да започне дискусия от ранна детска възраст, още когато децата се обучават на здравословен начин на живот и хранене. 

За целта обаче ключова е подкрепата от страна на политиците, посочи още доц. Токмакова. Тя смята, че въвеждането на електронно здравеопазване значително ще увеличи броя на провежданите консултации и възможността за пациентите да се допитат до специалист. 

Освен това според нея е нужна конкретна стратегия и посочва за пример програмата за лечение на острия миокарден инфаркт. Благодарение на програмата той вече се лекува навсякъде у нас по европейски стандарт като стриктно се спазва т. нар. „златен прозорец“ от 2 часа, в който може да се помогне най-много на пациента. В тази връзка тя подчерта, че наличието на добри специалисти е едно от условията за справяне с проблема, но ангажираността на държавата трябва да е постоянна. Добра практика по този повод са усилията на Община Пловдив да осигури автоматични дефибрилатори на обществени места. 

По повод на кампанията наш репортер направи анкета сред минаващите по Главната пловдивчани. Оказа се, че болшинството от тях имат бегли знания за рисковете за сърдечно-съдовата система, което потвърждава нуждата от информационна дейност. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?