КОЦ-Пловдив с отлична оценка от здравното министерство като център за обучение на специализанти

Онкодиспансерът в Пловдив получи преди минути 5-годишна акредитация като лечебно заведение, в което ще се обучават лекари специализанти.  Докато местните политици и управници и медийните им глашатаи си мериха тезите и интересите на гърба на Онкото, от Министерството на здравеопазването дадоха най-високата акредитационна оценка на КОЦ-Пловдив. Новината потвърди за "Марица" д-р Парашкев Цветков, който продължава да изпълнява длъжностна на управител. Това стана, след като зам.-кметът Илия Кирчев изтегли от дневния ред на днешната сесия на Общинския съвет предложението за назначаване на нов шеф след проведения конкурс миналия месец. Припомняме, че комисията по избора не допусна д-р Цветков до втория етап на конкурса и класира на първо място проф. Марианна Янева, което доведе до мощен обществен отпор. Според представители на пациентски организации, конкурсът е бил опорочен, а КОЦ-Пловдив е станал заложник на политически интриги и битка на властови лобита.

Опасността КОЦ-Пловдив да остане без акредитация за обучение на специализанти бе едно от оръжията на опонентите на д-р Цветков, с което той бе атакуван в навечерието на конкурса. Участници в изборната комисия пък я използваха като мотив, за да му пишат ниска оценка. 

Д-р Парашкев Цветков:

Акредитацията никога не е била в риск

Ето как д-р Парашкев Цветков коментира пред "Марица"  новината за получената акредитация:

- Г-н Цветков, как премина процедурата по акредитация на КОЦ-Пловдив в Министерството на здравеопазването? 

- Изключително успешно, в което аз и екипът на КОЦ-Пловдив не сме се и съмнявали. Искам да уточня, че след промяна в наредбата процедурата вече се нарича „оценка на условията за обучение на лекари специализанти“. Имаме я за 5 години напред, което е най-дългият възможен срок. Самата процедура протече в два етапа. Първо комисия от експерти обследва на място условията и работата в КОЦ-Пловдив, което включва и администрирането на дейността, както и професионалните качества на лекарите, които ще бъдат ментори на обучаващите се специализанти. Днес експертите от самата комисия защитиха своята оценка пред Консултативен съвет в здравното министерство, който потвърди акредитацията. 

- Ваши опоненти обаче твърдяха, че с бездействие сте поставили в риск въпросната акредитация?

- Първо, използвам случая да кажа, че аз нямам опоненти, покровители, и т.н. Не съм ничий човек. Едни твърдят, че съм човек на Тотев, други на Калинов, трети - на Кирчев. Искам от трибуната на вашата медия да кажа, че не желая да ме забъркват и да ме използват за политически и комерсиални цели. Аз съм лекар, онколог. Като такъв съм човек на онкологията, на пациентите и на колегите от екипа, с който работя. Спечелих конкурс за управител преди 3 години без помощ от политици и лобита. Подкрепата на екипа и пациентите е най-голямата оценка за моята работа. Днешното събитие в Министерството на здравеопазването е още една важна оценка за мен, каквото и да твърдят онези, които стопираха преди месеци инвестиционната програма на КОЦ-Пловдив с мотиви, че не съм аз човекът, който да я разписва и изпълнява.

Що се отнася до „забавената“ процедура по акредитация, това е поредната лъжа. Подготвяме се още от миналата година за нея, а от януари съм входирал докладна в Дирекция „Здравеопазване“ за задействането на процедурата. Месеци наред не получихме отговор и решихме да я задействаме сами. Важно е, че всичко мина перфектно. 

- Как си обяснявате, че не успяхте да преминете първия кръг в конкурса за нов управител?

- Явно не са харесали моята бизнес-програма. Някой ми е писал двойки и тройки, щом не съм успял да събера средна оценка 4,50. Това е доста странно, защото аз вече съм писал подобна програма, която в предишния конкурс е била оценена високо. Освен това не само съм писал програма, а и съм я реализирал. В мандатите на предишните управители средната годишна печалба на КОЦ-Пловдив се е движела между 400 и 500 хил. лева, а при мен достигна до 2 млн. лева. И това е в ситуация на нарастващи заплати и други разходи, без да са се увеличили значително броят на пациентите и цената на пътеките, заплащани от Здравната каса. Нека някой друг да обясни къде е отивала разликата от близо 1,5 млн. лева спрямо финансовите резултати на предишните управители. Друг е въпросът как членовете на въпросната комисия успяха за час-два да прочетат 5 управленски програми. Моята, например, бе 170 страници. Вероятно в същия обем са били и разработките на колегите. А 700-800 страници дори не могат да се прелистят за час.  

- След всичко, което се случи в конкурса, какъв е вашият съвет към онези, които трябва да решават кой и как да управлява КОЦ-Пловдив?

- Пак повтарям, аз съм лекар онколог, работя в КОЦ-Пловдив от 30 години и ще продължа да го правя, независимо дали съм управител или не. Призовавам общинските съветници и кметския екип да бъдат на висотата на отговорността, която изискват позициите им. И да не превръщат Онкодиспансера в заложник на своите интереси и противоречия. Добре ще е да се организира нов конкурс, който да се проведе прозрачно, честно и с нужната експертиза.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
ПАЦИЕНТКА

ПАЦИЕНТКА

13.09.2020 | 08:47

Д-Р ЦВЕТКОВ Е ОТЛИЧЕН ОНКОЛОГ , МНОГО ЧОВЕЧЕН И ВИНАГИ ГОТОВ ДА ПОМОГНЕ. И КАТО УПРАВИТЕЛ Е ТОЧНО НА МЯСТОТО СИ. ЯВНО НА ГОСПОДАТА ТАКИВА ХОРА НЕ ИМ ТРЯБВАТ. ЖАЛКО ЗА УПРАВНИЦИТЕ НИ.

Отговори
1 0
запознат

запознат

11.09.2020 | 07:41

0 Всички знаят оценките от конкурса. Единствено Калинов е писал на Цветков двойка на Програмата, за да не го допуснат до събеседването. И всички знаят, че фаворит на Калинов е Дерменджиев. За това той е настоявал днес за шеф да се гласува втория по оценка. Всичко в статията е лъжа и инсинуация. Не свързвайте Цветков с Калинов!!!!!

Отговори
4 2
Възмутен от управляващите

Възмутен от управляващите

10.09.2020 | 20:55

Когато бивш общ работник от Ален мак е в комисията по оценяване на авторитетен Лекар - такива са резултатите от “конкурса”!

Отговори
15 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?