Следвайте ни

КОЦ - Пловдив купува животоспасяваща апаратура за 5 млн. лв. 

viber icon

Втори линеен ускорител последно поколение ще закупи КОЦ - Пловдив, ако Общинският съвет разреши да вземе кредит.  В местния парламент е внесено писмено искане за заема от новия управител на диспансера доц. д-р  Пламен Фотев. 

Индикативната стойност на ускорителя е 5 млн. лева с ДДС.  По програма ДЖЕСИКА  чрез "Регионален фонд за градско развитие" АД са готови да представят кредит от 4 млн. лева със средна лихва 1.155 % , осемгодишен срок за погасяване при година и половина гратис. 

Новият линеен ускорител  има пълен капацитет на лъчетерапия с възможност за радиохирургия и с вградена лъчезащита. Апаратурата  ще се монтира в специален бетонен бункер със стени, дебели 140 см.  КОЦ - Пловдив има лннеен ускорител, но той е от по-старите модели и не отговаря на новите възможности в медицината. 

Животоспасяващата апаратура е договорена от предишния управител на КОЦ д-р Парашкев Цветков. Както е  известно, преди няколко месеца Общинският съвет категорично отказа да разреши  д-р Цветков да сключи договор с аргумент, че мандатът му изтича и  че заемът ще бъде изтеглен от новия шеф. Наложи с онкоболните  да чакат, докато отмине драмата с конкурса и  да бъде назначен д-р Фотев като временен  управител на болницата. 

Междувременно Мартин Заимов, изпълнителен директор на "Регионален фонд за градско развитие" АД , е предупредил Община Пловдив, че  договорът  за линейния ускорител е подготвен още през май и   трябва да бъде одобрен до 27 ноември 2020 г. Ако срокът не се спази, ДЖЕСИКА ще насочи  кредитирането към други проекти и не се знае, дали в бъдеще  ще има финансиране за закупуване на  медицинска апаратура.  

"Възможният ни успех би бил поредното неспирно разочарование от 2012 г. насам", коментира Мартин Заимов. По програма ДЖЕСИКА не е  финансиран нито един общински проект. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?