71
Следвайте ни

Катедрата по педиатрия към Медицинския с юбилейна изложба СНИМКИ

viber icon

Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към МУ-Пловдив отпразнува 75-тия си юбилей с необичайна изложба на фотографии, които отразяват нейната история. Откриването й се проведе днес от 17 часа на Римския стадион. Любопитен детайл от изложбата издава плановете и за бъдещото развитие като представя проект за изграждането на специализирана детска болница.

Сам проф. Иван Иванов, който е ръководител на катедрата и началник на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“, определи изложението като необичайно за една клиника, но обясни, че чрез снимките лекари и преподаватели желаят да напомнят за първите стъпки на основателите на звеното. Така изложбата под надслов „75 години отдаденост на детското здраве" се превръща и в израз на благодарност към тях. 

По време на събитието представителите от университета и болницата демонстрираха усещането си за неразривна свързаност между катедрата и клиниката по педиатрия. Проф. Иванов използва случая да благодари на МУ-Пловдив за възможността специалистите да се развиват и надграждат. Благодарности получиха и УМБАЛ "Св. Георги" и Община Пловдив. Като най-голям дарител за осигуряване на средствата за бъдеща детска болница проф. Иванов отличи Пловдивската митрополия. 

Проф. Мариана Мурджева, ректор на МУ-Пловдив, също използва годишнината да благодари и на лекарите, които посвещават труда си на здравето на най-малките. Тя нарече катедрата стожер на образованието по медицина заради високото качество на обучението там. Сподели, че самата тя е запазила най-хубави спомени от опита си в 5 курс и по време на стажа си в Клиниката. С най-добри впечатления от обучението там са и нейния син и племенникът й, призна още проф. Мурджева. 

Тя не пропусна да отбележи хубавия празник със специален подарък по случай юбилея като връчи на проф. Иванов почетния знак на университета, на който е изписано "75 години хуманност", и картина от пловдивски художник. 

Зам.-кмета Анести Тимчев, който отговаря за ресора "Екология и здравеопазване" също поздрави проф. Иванов и всички лекари, които неуморно работят за детското здраве. По заръка на кмета на Пловдив Здравко Димитров той стисна ръката му в знак на благодарност за усилията. 

На тържеството присъстваше и проф. Андреева, дъщеря на проф. Иван Андреев, който основава пловдивската педиатрична школа. Тя не е в медицинските среди, но казва, че традицията от баща й се е предала в семейството по съвсем естествен начин. 

 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

смирение

смирение

06.10.2021 | 07:29

Като видя представител на църквата с тъмни очила ми прилича на мафиот!

Отговори
1 0
Браво!

Браво!

05.10.2021 | 22:42

Но какъв е смисълът на тази изложба?!? Това е само "пара в свирката"! Лекарите са добри, без спор, но да попаднеш в детското отделение на МУ е все едно да попаднеш в 19 век. Ужасни условия, ужасни отношения............парите от изложбата можеха да подобрят нещичко..

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?