Следвайте ни

Кардиостимулатори спасили спасили живота на стотици

viber icon

Свръхмодерни кардиостимулатори са спасили живота на стотици българи със сърдечна недостатъчност. Имплантирани са над 450 от тях. Това стана ясно по време на уебинар на тема „Иновативно лечение за пациенти със сърдечна недостатъчност. Ролята на Сърдечната Ресинхронизираща Терапия (CRT)“. Лекторът беше кардиолог от пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Красимир  Джинсов.

Терапията e предназначена за лечение на хора със сърдечна недостатъчност и представлява имплантиране на специален кардиостимулатор под ключицата на пациента. Функцията на сърцето се подпомага чрез електроди, които достигат до сърцето по венозен път. По този начин се синхронизира неговите съкращения чрез електрически импулси. След поставяне на кардиостимулатора, лекарят прецизно го настройва, за да отговаря на нуждите на конкретния пациент. 

Кардиостимулаторът може да остане в човешкото тяло до 10 години като през това време работи със специална литиева сребърно-ванадиева хибридна батерия. След този период устройството може да се замени с ново.

Сърдечната ресинхронизираща терапия е изключително подходяща за пациенти със сърдечна недостатъчност и характерни изменения на електрокардиограмата и рядко има противопоказания. Тя е сред най-съвременните начини за подобряване на прогнозата при тези пациенти, а когато се комбинира с кардиовертер-дефибрилатор (CRT-D) предотвратява и внезапната сърдечна смърт.

Причината специалистите да препоръчват имплантирането на устройството са, че подобрява помпената функция на сърцето. При част от пациентите подобрението се забелязва още на първия месец. Това от своя страна редуцира хоспитализациите и съответно намалява разходите по лечението, подобрява качеството на живот и понижава смъртността.

„За съжаление CRT не е достатъчно позната сред българските пациенти и това е една от причините годишно да се правят малко имплантации. За миналата година в България са имплантирани около 450 подобни устройства, което прави около 64 устройства на 1 милион население. За сравнение в страни като Германия и Италия тази бройка е около 200 на 1 милион, а в САЩ достигат до 450 на 1 милион население“, споделя д-р Джинсов.

В момента Националната здравноосигурителна каса покрива 100% от стойността на този тип устройства и пациентът не заплаща нищо, а кардиостимулаторът буквално може да спаси живота му. Именно затова д-р Джинсов препоръчва на пациентите със сърдечна недостатъчност да се консултират със своите лекуващи лекари за възможността да получат подобен имплант.

„Международни проучвания показват, че CRT удължава живота на пациентите и подобрява качеството му, като намалява симптомите (умора, задух, отоци) и хоспитализациите“, обясни д-р  Джинсов. 

Сърдечната недостатъчност е невъзможността на сърцето да изпомпва необходимото за организма количество кръв.  Тя  може да е следствие на коронарна съдова болест (КСБ), инфаркт, кардиомиопатия и т.н. Статистиката сочи, че около 2 % от населението или над 15 млн. европейци са засегнати от този проблем.

В България са регистрирани над 140 000 пациенти със сърдечна недостатъчност, като през последните години се наблюдава нарастваща заболеваемост и смъртност. Това се дължи на застаряването на населението, високия процент на хора със затлъстяване, диабет, хипертония и предсърдно мъждене, предупреждават кардиолозите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anatema

Anatema

27.02.2021 | 10:10

Cвръхмодерни кардиостимулатори са спасили живота на стотици/б ъ л г а р и/ със сърдечна недостатъчност. R.omat,T.siganinat,Turcinat,E.reinat,Grakat,Armenetsat... sa Bulgarski Grajdani,NO ne i б ъ л г а р и ! Prestanete s tozi shovinizam,natsionalizam,rasizam,revanshizam...!!!!!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?