46
Следвайте ни

Кардиолозите от "Св. Георги" лекуват с музика и картини СНИМКИ

viber icon

Кардиолозите от клиниката в УМБАЛ "Св. Георги" вярват, че изкуството и хубавата музика помагат при лечението на пациентите им, а медицината и философията са неразривно свързани.

Свикнали сме да гледаме на лечебните заведения като на мрачни пространства, където като на конвейер се сменят само страдащите. Точно като в стихотворението „Болница“ на Атанас Далчев. Болните постъпват за лечение, изписват им се лекарства, след което настъпва подобрение или влошаване. В този ход на събитията човешкото, изглежда, се е загубило някъде из биохимичните показатели и туптенето на сърцето звучи по-скоро механично.

За тези, които лекуват сърцата ни, обаче магията трудно ще изчезне, защото всеки удар означава живот, а кардиограмата неизбежно отразява всяко вълнение и трепет. Тази неразривна връзка между емоционалното преживяване и неговото непосредствено отражение на монитора засилва близостта между лекар и пациент и не допуска отношенията да изстинат. И ако емоциите ни идват от душата, кардиолозите трябва да умеят да се грижат и за нея.

В отделението на проф. Федя Николов в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Георги“ това се случва със средствата на живопис, музика и книги, които разведряват болничната обстановка и провокират към философски размисъл.

Вратите на стаи и кабинети се редуват с картини на импресионисти, чиито нестандартни гледни точки будят желание за размисъл и преоценка на преживяното. От инсталираните из коридорите тонколони, част от професионална музикална система за озвучаване, класическа тихо звучаща музика освобождава съзнанието от затормозяващите мисли за ежедневието и болестта. В библиотеката на клиниката пациентите откриват четива за разтуха или екзистенциална мъдрост.

Проф. Николов обяснява, че с колегите си се стараят да създадат настроение. Разбират работата си със сърдечноболните като предизвикателство на две нива. Затова освен физическия проблем лекуват и залинялата душевност. Чрез професионалното отношение, грижата и нестандартния подход се стремят да подобрят самочувствието на пациентите.

С тази идея до входната врата на Клиниката по кардиология се появява и параклисът „Св. Мина“, с който лечебното заведение се сдобива с помощта на митрополит Николай. Така болните, разчитащи на вярата и надеждата, получават подкрепа и в духовно отношение.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?