Следвайте ни

Каназирева видя къде ще изследват тестовете от проучването за COVID-19 в Пловдив

viber icon

Областният управител Дани Каназирева посети  Катедрата по микробиология и имунология при МУ - Пловдив и лабораторията към нея и обсъди с ректора на висшето училище проф. д-р Мариана Мурджева подготовката за предстоящото  срезово епидемиологично проучване за COVID-19 на 1000 пловдивчани.

Именно в лабораторията в катедрата ще бъдат изследвани по метода ELISA кръвните проби на участващите в представителното проучване. С проучването се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавирус.

„Много е важно да се обясни ясно и точно на хората, които ще се съгласят да участват в проучването, как ще бъдат тествани, каква е методологията на изследването и какво се очаква като резултат, за да бъдат спокойни", посочи областният управител.

Проф. Мурджева обясни, че тестът, който ще се използва вече е избран и в понеделник ще бъде представен на сформираната от Здравното министерство работна група за одобрение. Със заповед на Кирил Ананиев  е определена и работната група, която ще организира проучването. Председател е  главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, ясни са и нейните членове.

„Тестовете са достатъчно надеждни и за тях има достатъчно научни публикации в специализирани издания. Те са съвместими и с апаратурата, с която разполага лабораторията ни, което е много важно и ще даде по-голяма обективност на изследването . Апаратът, който ще  използваме е автоматичен  и има възможност за обработване на повече проби на ден. Лабораторията разполага и с друг по-малък апарат,  който също изследва по  ELISA, но не е автоматичен, но също може да се използва, ако е необходимо“ обясни проф. Мурджева.

Тя допълни, че методът  ELISA e имунологичен, изисква се специална апаратура и опитен персонал, какъвто има и в МУ-Пловдив, и в лабораториите на УМБАЛ „Св. Георги“. Самата методика на анализа се използва и в момента в лабораторията за диагностика на други заболявания - за вирусни хепатити, HIV, цитомегаловирус и други.

В конкретния случаи ще се види дали в кръвта на изследвания има антитела. Освен това, тези антитела, носят различен тип информация. Те могат да доказват инфекция, която вече е преболедувана, както и прясна инфекция  и наличие на вирус.

„Изследването ще даде картината в Пловдив -  колко хора са се срещнали с вируса и дали вече са преболедували, или са носители на заразата", конкретизира целта на проучването Каназирева. 

Областният управител посети и изследователската лаборатория към Центъра за компетентност, позиционирана в Катедрата по микробиология и имунология, в която се намира уникалната Система за клетъчно сортиране за провеждане на специализирани молекулярно-генетични и фармако-терапевтични изследвания ин витро. По думите на проф. Мурджева едно от приложенията й е при клетъчна диагностика на левкемия и левкози при децата за назначаване на последващо специализирано и персонализирано лечение.

Срещата между областния управител и ректора на МУ се проведе в  залата, в която се пазят единствените запазени мебели от Дома на благотворителността и народното здраве на Кудоглу, дарени на университета.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?