Следвайте ни

Кампания помага на пациенти с поражения от COVID-19

Първо вътрешно отделение в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ се върна към нормалната си работа

viber icon

МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Пловдив започна кампания за диагностика на пациенти с оплаквания след ковид вълните. За това информира „Марица“ управителят на здравното заведение д-р Костадин Сапунджиев. Инициативата ще бъде между 7 и 21 юли. Така пациентите ще могат да се записват на регистратурата на болницата предобед и ще минават консултации, без да са необходими направления от личните им лекари.

Кампанията се налага, тъй като

последствията от вируса дават отражение на всички системи на организма,

като най-много от инфекцията са ​засегнати белият дроб и сърдечносъдовата система. Идеята е хората да си обърнат внимание навреме, както и да се припомни още веднъж, че Първо вътрешно отделение се е върнало към нормалната си работа след закриването на ковид сектора на болницата.

Там в момента се приемат както пациенти с оплаквания след преболедуване от ковид, така и хронично болни, които ежегодно постъпват за профилактика на заболяванията си.

Важно е ​"хрониците" да знаят, че не бива да неглижират здравословното си състояние от страх да не се заразят с вируса, тъй като това е една от водещите причини за появата на усложнения. За това напомня пулмологът д-р Атанас Парев, който завежда Първо вътрешно отделение. Като специалист той има преки наблюдения както върху протичането на ковид инфекцията, така и върху последващото възстановяване от нея. Казва, че при клинично здравите пациенти преди ковид, които са се лекували в болница, пневмонията изчезва след 1 до 3 месеца, а

при тези с хронични заболявания възстановяването отнема по-дълго време.

Пред репортера ни той припомни, че е от изключителна важност хората да търсят лекарска помощ в най-ранните етапи на заболяването си. 

В практиката си д-р Парев забелязва както отговорни пациенти, които се консултират за всяко неразположение, така и такива, които оставят проблемите да престоят.

Д-р Атанас Парев

Относно самия постковид синдром специалистът казва, че при 70% от хората с изявена симптоматика всъщност състоянието не е толкова тежко. В тези случаи д-р Парев и екипът му обясняват на пациентите си по обективен начин чрез провеждане на изследвания, че не намират отклонения в сатурацията или рентгенологичните резултати. Така ​хората се успокояват, че просто трябва да изчакат симптомите да отминат. Тези, които не се обръщат към лекар за притеснителни състояния обаче, не са малко, от друга страна.

„За съжаление, в продължение на една година забравихме, че има други заболявания, а те не са изчезнали. И всичко това е за сметка на пациента. От страх да не се разболеят от ковид пациентите си стоят вкъщи. Те трябва да дойдат или в болница, или амбулаторно да бъдат обслужени, да им се окажат грижи, каквито по принцип се оказват на такива хронично болни“, обяснява д-р Парев.

Заради това той и екипът му отчитат влошаване на хроничните състояния при белодробно и сърдечноболни, както и такива с диабет. В момента лекарите не знаят какво се случва с тези пациенти, тъй като в последната година много от тях са пропуснали задължителните си посещения при специалист. Според наблюденията на д-р Парев не са редки случаите, когато

хората се самолекуват и при поява на остри състояния, за да не се изложат на риск от заразяване.

Затова, когато все пак постъпят за лечение в болницата, се констатират сериозни поражения. Той апелира особено тези с множество придружаващи заболявания да не закъсняват в търсенето на медицинска помощ.

За нуждата от периодични консултации при хронично болните свидетелства опитът на специалиста от последните месеци, когато в „Св. Пантелеймон“ постъпил пациент с диабет, който бил прекарал безболков инфаркт, довел до много усложнения. „Тези усложнения биха могли да се избегнат, ако той беше идвал на профилактика на заболяването си. При прегледите лекарите биха могли да установят проблема навреме, така че той да не се задълбочи“, обясни пред „Марица“ д-р Атанас Парев.

Затова той и екипът на отделението, който се състои от специалисти по пулмология, кардиология, ендокринология и нефрология, са на разположение на своите пациенти. Според д-р Парев също така е разумно групата на хронично болните да се ваксинира, за да бъде предпазена от вируса. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?