Следвайте ни

Как високите температури създават стомашен дискомфорт

viber icon

Острата диария и повръщането са често срещан проблем през лятото. Гастроентеритите и ентероколитите се причиняват от вирусни и бактериални стомашно-чревни инфекции през лятото  заради  високите температури, които са благоприятна  среда за размножаване на бактериите. Това заяви д-р Елена Топалова, гастроентеролог в МБАЛ „Медлайн“. 

Обичайно се появява, когато човек е на почивка.  Не са редки обаче и случаите, когато са свързани със стрес в семейството или на  работното място, депресивни разстройства, продължителен прием на различни медикаменти заради различни придружаващи заболявания, грешно подбран диетичен режим.

Храносмилателни нарушения са най-често функционални и представляват богата палитра от симптоми с неясна причина,  довела до засягане на невромускулната функция на храносмилателния тракт. Най-общо биват функционална диспепсия, която засяга хранопровода и стомаха, както и синдром на дразнимото черво, когато страда долният гастроинтестинален тракт.

„Диагнозата се поставя трудно след множество клинични, лабораторни, микробиологични, инструментални методи за изключване на органично заболяване, посочи д-р Топалова. - След използване на балансови проби за оценка на смилателните ензимни нарушения на помощ в диагностиката се включват някои методи за изследване на фекалии, с които разполага нашата  микробиологичната  лаборатория. Такъв  е например методът за количествено  измерване на  белтък,  наречен фекален калпротектин. Той е  особено полезен в диагностичния план, защото е в сигнификантно високи стойности във фекални проби, когато има възпаление на тънко и дебело черво.“

Функционалните заболявания са много трудно податливи на лечение, защото в повечето случаи не се повлияват от конвенционалната терапия на известните нозологични единици. 

В същото време при доказване с фекални проби на причинител, най-често бактериален, който предизвиква гастроинтестинални оплаквания, лечението се подбира стриктно според изработена антибиограма. 

Как да избегнем  летните инфекции?

Това е въпросът, с който все повече пациенти се обръщат  към екипа на Отделението по гастроентерология в МБАЛ „Медлайн“, казва д-р Топалова. 

Ето и нейните препоръки: 

- Бъдете предпазливи  с храна, приготвяна навън или съхранявана неправилно. Най- често тя променя  вкуса си, когато вече е негодна за консумация.

- Не бива да се влиза в близък контакт с  болни хора, защото те са основен източник на инфекциите. Начините за предаване на инфекциите - вирусни или бактериални, са  фекално-орален допир, хранене с общи прибори, ползване на общи хигиенни принадлежности или по въздушно-капков път - при кихане, кашляне, по време на разговор.
Миенето на ръце е основно средство за предпазване. 

- Прием на пробиотици и пребиотици е добре да е след лекарска консултация, тъй като на нормалната чревна флора се разчита да поддържа общия  имунитет на тялото.

- Прием на разнообразна храна, богата на плодове и зеленчуци, които обаче не бива да изместват основните хранителни групи - белтъци, въглехидрати и  мазнини. Избрани диетични режими, разчитащи само на плодове и зеленчуци, сами по себе си могат да доведат в някои случаи до функционални разтройства на гастроинтестиналния тракт.

- Обърнете се към лекар специалист за диагностика и лечение, защото протрахирането на гастроинтестинален проблем, бил той и функционален, най-често води до задълбочаване на симптоматиката с нарушаване на качеството на живот.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?