Следвайте ни

Кабинетът отпусна още 3,5 млн. за детско здраве

viber icon

Министерството на здравеопазването ще разполага в бюджета си за 2019 г. с допълнителни средства за разходи в размер на 3 450 000 лева. Сумата беше одобрена вчера на редовното заседание на кабинета. 

Част от средствата ще бъдат насочени за закупуване на медицинска апаратура (апарати за дихателна реанимация и кувьози) на стойност до 1 250 000 лв. за нуждите на педиатричната болнична помощ чрез провеждане на обществена поръчка по Закона за обществените поръчки от здравното ведомство.


Закупената медицинска апаратура ще бъде предоставена на лечебни заведения за болнична помощ и на общини.

 

Закупуването на съвременна апаратура ще даде възможност за подобряване на качеството на медицинските грижи в неонаталните отделения в страната, съответно значително подобряване на неонаталната дейност и намаляване на болничния престой на децата в тези отделения.


Останалите средства са предназначени за дейности по Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве (2014 -2020 г.). Целта е да се осигури устойчивост на финансирането на дейността на Здравно-консултативните центрове за майчино и детско здраве, разкрити в изпълнение на програмата на функционален принцип във всички областни болници в страната, както и в някои университетски и специализирани болници АГ и педиатрични болници в София, Пловдив, Варна и Плевен.

 

Това ще допринесе за намаляване на броя на децата с вродени заболявания и намаляване на детската смъртност в страната, както и за подобряване на качеството на пренаталната диагностика и неонаталните грижи чрез модернизация на отделенията по неонатология.


Очакваните резултати от приемането на правителственото постановление са свързани с подобряване на функционирането на системата за оказване на болнична помощ в страната с фокус върху педиатричната болнична помощ. Това ще намали и размера на средствата, необходими за лечение на рисковите новородени, а като цяло за обществото ще се получи по-ниска социална цена в бъдеще с оглед предотвратяване на усложнения, които могат да влошат качеството на живот на спасените рискови новородени. Кабинетът взе това решение след протестите на лекарите и медицинските сестри от столичната педиатрична болница.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?