Следвайте ни

Извънреден отпуск за майката при грипна и дървена ваканция!

viber icon

Как се става акробат без трико, хранителен режим и нито една тренировка 

 

Ако в детските си години една майка не е била много силна на гимнастическата греда в час по физическо, ако е пропуснала треската по „златните момичета” във времената, когато се ставаше в полунощ, за да се гледат съчетанията я от Хелзинки, я от Валядолид, рано или късно пак ще стане акробат. 

Даже не са нужни строг хранителен режим, трико и системни тренировки. Стигат една грипна или дървена ваканция, работещи баща и баба и никаква друга опция кой да гледа детето. Ако, разбира се, то е подминало детската градина, където сборни групи има и през ваканциите, а още не е прехвърлило начален курс, за да „се гледа самичко” у дома.

С вчерашното решение за 7 дни грипна ваканция шампионатът по акробатика за работещи жени започна. Какви са съчетанията за медал? 

Ден първи. Построява се строен график с часови пояси за таткото и бабата. И се изпълнява с динамичен музикален съпровод - предимно в колата на майката, която отива на работа и отговаря само за логистиката. Да, ама логистиката е трафик и нерви. И се оказва, че бая време пак не е на работа. Така че за ден втори се прави нова разстановка.

Да вземем първо съвестната служителка. Пуска 6 работни дни отпуск от годишния платен, който в масовия случай е 20 дни. Два е използвала още през коледната ваканция, която е захапала от януари. Дотук само до втория месец от текущата година е на минус 8 дни. 

Да видим сега какво следва: още 4 дни ще трябват за пролетната ваканция, понеже петият е Разпети петък. Да не забравяме Гергьовден и двете дати за държавните зрелостни изпити през май, които са неучебни. А, да, 25 май също е почивен, понеже тази година 24-ти е в неделя. Станаха 16 още преди да е преполовила годината. Трябват и още два през юни - за националните външни оценявания в 7. и 10. клас.

Дано правителството издържи вота на недоверие, че иначе - предсрочни избори и пак присъствени, но неучебни понеделници, които, няма какво да се лъжем, са си само неучебни.

Така с Деня на независимостта на 22 септември годишният отпуск е изчерпан до дупка. А пак се задава коледна ваканция.

За лятната от три месеца хич да не отваряме дума, че се очертава разход от 400 лева месечно за частна занималня и никакво море.

Бърнаут ли? Какво е това? Българската жена е желязна!

През цялото това време, докато е в отпуск заради детето, ще отметне това-онова от къщи (горе направихме уговорка, че случаят е със съвестната служителка).  Хлапето ще е сърдито, разбира се. В службата ​- също, защото повече прави впечатление кой го няма, отколкото какво „домашно” праща по мейла.

Да вземем сега обратния вариант ​- всяка ваканция фалшив болничен.  Първо ​-ние лъжем държавата, че сме болни, пък тя лъже, че ни плаща обезщетение. Понеже колко хора работят за добра сума и са осигурени върху реалния си доход, а не върху минимална заплата? Второ, детето вижда как се хитрува. Почва и то. На шефа никак не му е драго, понеже му ​ ясно. И пак бърнаут.

Който може да си позволи разхода за частните занимални, знае, че при грипни и дървени ваканции приемат основно деца, които ги посещават и през останалото време.

Изход 1: Намерете си съпруг от Народното събрание. Айде сега, не били стока… Ще взима към 5 бона всеки месец. Никой няма да му прави проблем, когато го няма в пленарната зала. Хем ще гледа детето, хем няма да хаби отпуска. Какво като на таткото - почтен и не депутат, му се полага почивка на книга?! Като не му ​я плащат, все едно ​я няма. При депутатски доход майката може да взима и неплатен.  

Изход 2: Спрете цигарите от днес. Може и да получите два дни допълнителен отпуск за непушачите, ама още не е ясно дали това ще се приеме. Пък и двата дни пак няма да стигнат.

Изход 3: Законодателна промяна - при грипни и дървени ваканции майките с деца от начален курс да могат да ползват съответния брой дни над платения годишен отпуск. Впрочем точно така е разписано в Колективния трудов договор за учителите и МОН изисква всички ​регионални управления да прилагат съответната разпоредба - чл. 42, т. 4.2.

А учителите имат 56 дни годишен отпуск… 

Пък майката също е учител, при това на 24-часов работен ден

Ама като си помисля, пак опираме до депутата. 

Я по-добре да звънна на джипито. Но първо ще изключа звука на телевизора, че чувам пак да говорят за демографската криза. 

 

 

Д-р Костадинка Генова, личен лекар в VII ДКЦ: Миенето и проветряването са много важни срещу заразата

- Д-р Генова, от днес е обявена грипна ваканция. Кога обаче реално е засегнат Пловдив?

- Напливът започна от петък следобед. Миналата седмица беше спокойна, въпреки че циркулираше вирус. От петък обаче настъпи грипната вълна и започнаха оплакванията. Какви са симптомите на грипа? Симптомите са обща отпадналост, болки в ставите и мускулите, парене зад гръдната кост, суха кашлица и висока температура. Грипът настъпва внезапно.

- Децата или възрастните са по-податливи на грипа?

- Всичко започна от възрастова група 5-10 години. Бяха с много висока температура и мъчителна кашлица. След децата от предучилищната и първокласните и второкласниците започнаха да боледуват и родителите им. Това се дължи на факта, че вирусите се разнасят бързо. Важно е обаче да знаем, че заразата не е само въздушно-капкова, а и контактна.

- Как да се предпазим?

- Обикновено майките казват "слагай си ръката като кашляш, за да не заразиш някого", но тази ръка реално става заразена и като я подадат или вземат друга играчка - заразяват и този, който пипне след тях. Миенето и проветряването е много важно. Другото, което трябва да знаем, е, че не всеки боледува, тъй като вирусът има определена специфичност. Има едни бодили, които се захващат за рецепторите на клетката и ако ти имаш изграден имунитет, ще мине през тебе, няма да се заразиш. Затова е хубаво майките още преди началото на сезона да повишават имунитета на децата.

- Как да повишим имунитета?

- Навремето ставаше с много прости неща - закаляване. Може и чрез продуктите, които се предлагат на пазара. Това е  стандартизиран бетаглюкан под различни търговски наименования. Хомеопатичните продукти също са много ефективни.

- Голяма част от родителите при първите симптоми на грипа прибягват до антибиотици. Правилно ли е?

- Абсолютно не е необходимо, ако няма усложнения. Трябва да ползват противовирусните неща, които са на пазара. Само при усложнения трябва да се прибягва до антибиотик, изписан от лекар.

 

Автор: Яница Марова

 

 

Доц. Владимир Ходжев: Носете маски и си мийте често ръцете

Носете маски и избягвайте контакти с много хора. Това препоръча доц. д-р Владимир Ходжев - началник на Клиниката по пулмология в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив и председател на  Българското дружество по белодробни болести. Той е категоричен, че големият проблем не само в Пловдив, а и в България е разрастването на грипната епидемия и все по-големият брой хора с пневмонии.

Друга предпазна мярка, която той препоръча, е веднага след като човек се прибере вкъщи, да си измие ръцете, като по този начин ще намали драстично възможността да се разпространи вирусът, привнесен отвън. В случай че човек се почувства зле, веднага да потърси лекарска помощ, а да не разчита на самолечение, което може да му струва много. 

 

Автор: Румен Златански

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Sneji

04.02.2020 | 14:18

Кратко и ясно да е мама трябва да си е у дома и да се грижи за децата, а тати да е достатъчно добре платен, че да не се налага мама да тъче на 1000 стана. Политиката на държавата към семейството е грешна. Младите се разсипват да работят, а за децата си нямат никакво време.

Отговори
9 1

DR. ADITYA

31.01.2020 | 03:50

Уважаеми господине / госпожо, Искате ли да продадете бъбрека си? Търсите възможност да продадете бъбрека си за пари поради финансова криза и не знаете какво да правите? Това е да се информира широката общественост, че Adity apradhan медицински болницата сериозно и спешно търси здрави донори на бъбреци които са 100% сериозни да продадат бъбрека си на курс от $ 780,000USD моля заинтересованите дарители да се свържат с нашия имейл: "[email protected]" или се обадете на +91 9873591114, 15733337443. Уебсайт: www.drpradhanurologist.com. можете да се свържете с нашия whatsapp: 15733337443 обещаваме ви максимално удовлетворение и очакваме вашето спешно спазването, тъй като нашите уважавани пациенти сериозно чакат бъбреците трансплантация За разбирането.

Отговори
2 4

Без коментар

30.01.2020 | 00:26

Попаднали в Ада полицай, кмет и учителка. Дяволът им казал: - Имате право на едно телефонно обаждане, но трябва да си го платите. Първи звъннал полицаят – обадил се вкъщи, пита как са нещата в семейството, в службата. Отговарят му, че всичко е наред; да не се тревожи за нищо. УЧИТЕЛИ БГ Начало Интересни Попаднали в Ада полицай, кмет и учителка... + Предложи публикация 28.01.2018 Попаднали в Ада полицай, кмет и учителка... Попаднали в Ада полицай, кмет и учителка. Дяволът им казал: - Имате право на едно телефонно обаждане, но трябва да си го платите. Първи звъннал полицаят – обадил се вкъщи, пита как са нещата в семейството, в службата. Отговарят му, че всичко е наред; да не се тревожи за нищо. Дяволът казал: - Разговорът ще ти струва 10 хиляди лева. Въздъхнал полицаят, платил. Звъннал на свой ред кметът, питал как е положението вкъщи, как върви работата в кметството, как са служителите, проектите вървят ли. Разбрал, че всичко върви безпроблемно и без него. Дяволът поискал от него 100 хиляди лева за разговора. Кметът, какво да прави, разплатил се. Звъннала в училището си учителката да пита за своя клас: - Как мина класното по български език? Как така Мария и Наталия не са се справили добре? Има ли ученици с двойки са срока? Боже, а по математика?! Цветан се е сбил с осмокласник? Тц-тц-тц, няма да стигне далече това момче! Оценките оформени ли са? Колегите насрочиха ли вече родителските срещи? Е, как грипна ваканция, нали е краят на срока? Ох! Ще се заринем с тия бумащини... Ох, нови искания за спешни отчети към министерството? И никой ли не се сети да прати едно съобщение, че класният ръководител е възпрепятстван да изпълни заповедта, понеже е на гости на дявола, по дяволите! Затворила телефона и дяволът ѝ казал: - На вас разговорът ще ви струва 4 лева и 60 стотинки. Възмутили се тогава кметът и полицаят: - Ама как, защо, откъде-накъде?!.. Ние говорихме по пет минути, а ни поиска толкова много пари, а тя един час говори и ѝ искате само четири лева? Дяволът отвърнал: - Тя звъня от Ада в ад. Таксуването ѝ е като за местна зона.

Отговори
17 1

Петкова

30.01.2020 | 00:10

Малко респект към учителите, моля! Преди да коментирате иронично годишния им отпуск, е добре да се запознаете по-подробно със задълженията, отговорностите и ангажиментите, които имат, напрежението, на което са подложени, изискванията, на които са длъжни да отговарят. Погледнете съдържанието и размера на длъжностните си характеристики и ги сравнете с една учителска такава, прибавете към нея и всичките наредби, които учителите са длъжни да познават с точките и запетаите (и да изпълняват), проучете какво правят по време на отпуск заради грипна ваканция (ще Ви улесня - пишат анализи и отчети: за приключване на срок, за движението и успеха на учениците, за работата си на класни ръководители, за образователно-възпитателната дейност, за дейността на комисиите, на които са членове, за приложението на иновативните подходи в обучението, за учениците с неприключил срок, за безопасност на движението по пътищата, преструктурират учебен материал, оформят справки за отсъствия и за закуски,... - 7 дни отпуск в анализи и отчети. А техните деца?! Дали също не са потърпевши, или пък пренебрегнати?! Дали и цялото семейство не е ощетено, защото учителят, макар и в отпуск, е длъжен да изпълни разпоредбите и плана за приключване на срока?! ) и тогава коментирайте! Коментирайте ги, когато видите как в събота или неделя ходят на курсове за повишаване на квалификацията! Коментирайте ги и когато видите как работят, когато заместват с дни болен колега, по 10 - 12 часа на ден, влизайки от час в час, без възможност да си поемат глътка въздух, да обядват, а понякога дори и да отидат до тоалетна! Коментирайте ги, когато ходят болни на работа, защото възможностите за заместване от колеги са изчерпани! Коментирайте ги, когато разберете какво е да поемете отговорност за израстването, възпитанието, обучението, за живота и здравето НЕ на 1-2 деца, а най-малко на 22. Коментирайте ги, когато разберете какво е да пренебрегваш своето дете, заради поверените ти най-малко 22! Всеки, който е избрал пътя да бъде водител на децата към знания и човечност, знае на какво се е обрекъл и никой няма право да неглижира ангажиментите и отговорностите на учителите и да омаловажава необходимостта от по-дълъг отпуск. Още повече, че всички искат за децата си лъчезарен, усмихнат, спокоен учител, не само на 15 септември, а и през цялата година. И за да бъде внесена максимална точност - от полагаемия годишен учителски отпуск се приспадат всички ваканции до лятото (пролетна, есенна, зимна, междусрочна), неучебни дни след избори, както и заради ДЗИ и НВО, когато учителите не са квестори на изпити. Можете да смятате, нали? Защото дните са точно толкова, колкото коментирате, че изразходвате от Вашия отпуск, заради ваканциите и неучебните дни на децата си. Много ли Ви се виждат дните, които остават за "пълноценна" лятна почивка на учителите (защото и тогава пак вършат неща, свързани с предстоящата учебна година)? Заповядайте и станете учител! И нека да Ви е халал 56-дневният отпуск!

Отговори
25 1

Иванова

28.01.2020 | 10:23

Предложението Ви е чудесно и напълно оправдано. Преди години младите родители не са имали този проблем, защото са разчитани на помощта на бабите и дядовците на децата си. Днес всички се втурнаха в големите градове сами в търсене на големи заплати и няма на кого да разчитат. От друга страна живеем във време, когато на пенсионерите им се налага да работят, за да живеят горе-долу нормално и като резултат не могат да поемат грижите за внуците си. Тук е редно да се намеси държавата и да подпомогне младите родители. Последно искам да кажа да не се създават враждебни настроения срещу учителите, защото нямате представа колко тежка е тази професия днес и ако не са тези ваканции, просто не се издържа на напрежението. А, учениците? Всеки ден тези деца извършват умствен труд от сутрин до вечер и идва момент, когато са напълно неспособни да поемат повече, но продължителността на учебната година расте: 1-3 клас - 30 май, а 4 - 16 юни!!! Затова е образованието не е качествено. Претоварването не води до създаването на гениални хора, а тъкмо обратното.

Отговори
23 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?