Следвайте ни

Изкуството дава шанс за изява на подсъзнателното при пациентите СНИМКИ

viber icon

Новите подходи в лечението на пациенти с психични проблеми, които залагат на изява чрез изкуство, подпомагат справянето със стреса. В това е категорична Светлана Желязкова, която ръководи приложението на арт- и музикотерапия за записаните в дневния стационар на Центъра за психично здраве в Пловдив.

Всяка сутрин там пристигат пациенти, с които се работи върху емоционалното равновесие и изразяването на подсъзнателни процеси. Екипът, който се грижи за пациентите, е мултидисциплинарен и включва

психиатър и медицинска сестра, както и психолог, културтерапевт психолог и социален работник,

които оценяват нуждите на болните и съвместно провеждат лечението. Работи се с помощта на цветни палитри и четки за рисуване. Твори се на музикален фон, който не просто запълва тишината, а е специално подбран предвид настроението и нагласата на болните. Прави впечатление, че от страна на пациентите се полага голямо старание, а картините са плод на желание за съзидателност.

Като психолог Светлана Желязкова работи с пациентите с цел оказване на подкрепа, а нейната длъжност носи интересното название „културтерапевт“. „Въпреки че пациентите се справят много добре и имаме изключителни техни произведения, това не е школа по рисуване. Работим повече с настроенията и интересите на болните от страна на психологията,“ обяснява тя като специалист.

Друга особеност на заниманията е

възможността музиката да въздейства и чрез активната употреба на звуци от пациентите

на дневен стационар. Центърът разполага с йоника и ударни инструменти, чрез които болните се превръщат в съавтори на музикални произведения. Според Светлана Желязкова това отнема от психологичното напрежение и допринася за постигането на вътрешен баланс. Изкуството провокира хубави емоции и улеснява болния в усилията да се откъсне от заболяването си, обяснява още тя.

Индивидуалният подход е решаващ за успеха на този вид лечение и затова при постъпването на нови пациенти екипът провежда индивидуални разговори със всеки един, за да бъде наясно не само с историята на заболяването и оплакванията, но и с личните предпочитания на болния.

Много от пациентите започват лечението си плахо, но резултатите са видими, тъй като арт- и музикотерапията им помагат да се чувстват добре. Напътствията от страна на психолога спомагат за намирането на личен комфорт и разширяване на кръгозора.

Груповият характер на заниманията пък залага на осъществяването на взаимопомощ между болните,

които осъзнават, че не са сами. Заради епидемиологичната обстановка в момента обаче груповите занимания са временно прекратени, а пациентите демонстрират разбиране и търпение. 

Доказателство за успеха на иновативните подходи са думите на самите пациенти, които посрещнаха репортера ни с любопитство и разказаха как терапията им помага да извървят стъпките към самоуважението чрез творческата си дейност. Преди всичко тя подхранва у тях чувството на удовлетворение.  

Интересно е, че пациентите не проявяват изострено чувство за собственост над картините, а се чувстват добре, споделяйки произведенията си. Когато са завършени, платната остават в Центъра за психично здраве, като някои от тях красят кабинетите на лечебното заведение, а други участват в изложби с благотворителна цел.

Според личните наблюдения на Светлана Желязкова затварянето по време на пандемията се е отразило на болните. Тя казва, че желаещите да се включват в творчески занимания са се увеличили, тъй като изолацията ги е лишила от възможността да общуват. Картините им пък са станали по-светли и от тях се вижда чисто човешката жажда за комуникация с другите и света наоколо. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?