Следвайте ни

Изкупихме домашните тестове за COVID-19

viber icon

Масово пловдивчани купуват от бързите тестове  за COVID-19, които се продават в нета и по аптеките, показа проверка на „Марица“.  След като броят на заразените с вируса отново скочи и се затегнаха мерките, жителите на града са решили да проверят дали са носители на ковид или дали са се срещнали със заразата, без да разберат. Подобен засилен интерес към тези бързи тестове имаше още в началото на пандемията, когато се изкупиха и всички антибиотици и лекарства, за които се говори, че подпомагат лечението. 

Фармацевти споделиха пред „Марица“, че продажбите рязко са скочили през последните две седмици. Най-предпочитаните тестове вървят между 8 и 12 лв. за брой. Обикновено са в кутия по 40 или 50. Те са тип „касета“, бързи и лесни за употреба - ползва се кръв от пръста, а резултатът е ясен до 15 минути. 

В описанието на продукта се обяснява, че ако касетата отчете отрицателен резултат, това означава, че тестващият се не се е срещал въобще с коронавируса, или пък количеството на антитела в пробата е твърде малко, тоест под границата на откриване на теста. 

Ако резултатът е положителен само за IgM, това означава инфекция в ранен период. Ако тестът отчете  IgM и IgG антитела - активна фаза на заболяванто или възстановителния период, а само IgG -  късна фаза или възстановителен период на инфекцията, или пък човек е прекарал вируса и е оздравял. 

Безспорно обаче резултатите от бързите тестове, закупени в нета или аптеката, не могат да се възприемат като 100% действителни.  Що се касае до стоката, предлагана в интернет сайтове, там трябва да се подхожда с още по-засилено внимание, тъй като често прозходът е неясен, а качеството – изключително ниско. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?