Следвайте ни

Изчезна важно лекарство от аптеките

viber icon

Жизнено важно лекарство за онкоболни изчезна от търговската мрежа. За това алармираха притеснени читатели на "Марица", които дни наред сноват  безуспешно от аптека на аптека. След като обиколих десетки обекти, накрая закупих последната опаковка от „Нолвадекс“ в малка квартална аптека. Лошото е, че навсякъде фармацевтитте бяха категорични, че резерви и по складовете няма, разказа Мариела Конова. Лекарството се ползва от жени след операция от рак на гърдата, само срещу рецепта, и се приема ежедневно. Производител и притежател на разрешението за употреба е шведската компания AstraZeneca АВ, представлявана в страната ни от АстраЗенека България ЕООД. На пазара има още няколко алтернативи, съдържащи тамоксифен, но останалият състав е различен и никой не може предварително да каже как ще се отрази на организма, допълва г-жа Конова. А самото лекарство така или иначе има десетки странични ефекти. Проблемът е голям, защото медикаментът действа с натрупване и не бива да се пропуска дори една доза. 

Дефицитът на важното лекарство не обхваща само аптечната мрежа в Пловдив. Проверки на болни са показали, че липсва и в София. Сега жените имат един-единствен полезен ход – да поръчват  от Турция или Гърция, където всъщност е и по-евтин. Големият риск обаче е, че трябва предварително да са сигурни, че съставките са досущ същите, както в българския му еквивалент.  

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Дани

Дани

21.03.2020 | 14:40

Проблемът е, че и в Турция го няма от декември, 2019 г. предлагат Тамоксифен тева, от Израел, който е най-добрият заместител. Преди две седмици бях, намаше Нолвадекс, спрян е от производство.

Отговори
0 0
Виккктор

Виккктор

15.02.2020 | 14:07

И вигантола изчезна. Витамин Д

Отговори
1 0
Мара бетонджийката

Мара бетонджийката

14.02.2020 | 18:52

Това е целта.Да може по бързо да си заминат болните хора.За какво да им плащат болнични и пенсии.Да ги няма е най добре за държавата.От онкоболни файда няма.Малко по малко ,ще останат само чаветата и депутати.Тогава не ги виждам.

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?