46
Следвайте ни

Избраха строител на детската болница в Пловдив

Освен парите от държавата, дарителска кампания също събра средства

viber icon

Строителната компания „Заводски строежи - ПС Пазарджик” EАД е класирана на първо място за изграждане на новия педиатричен и онкохематологичен комплекс в УМБАЛ „Свети Георги“, известен повече като новата Детска болница на Пловдив.

Фирмата, която е строила и сградите на УМБАЛ „Пълмед” и УМБАЛ „Софиямед”,  е дала оферта от 25 млн. и 210 хил. лв. На второ място е фирма „Арх Ситистрой” ЕООД. Три компании са били отстранени от конкурса, тъй като не са представили изисканите технически документи.

В двуседмичен срок фирмите, участващи в процедурата, могат да подадат жалба в КЗК. Ако това не се случи, то УМБАЛ „Свети Георги” ще подпише договор с избрания изпълнител.

Припомняме, че миналата година правителството отпусна 16 934 791 лв. за строителството на новия комплекс. В подкрепа на проекта лечебното заведение стартира и дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, който обедини пловдивчани и жителите на съседните общини. Бяха организирани множество благотворителни концерти, театрални постановки, базари, киноложки изложби. Младоженци, рожденици също се включиха в инициативата. За новата учебна година в много училища вместо букети се правеха дарения. Кампанията успя да събере до момента 159 202 лв.

Новият комплекс ще бъде построен на терен на болницата на бул. „Пещерско шосе” и ще бъде свързан с топла връзка със съществуващата сграда. В северната част на имота ще се обособи административната част. В южната ще е лечебната сграда, където ще се преместят Клиниката по педиатрия и Спешното детско отделение, Клиниката по клинична хематология, Клиниката по медицинска онкология и евентуално Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина.

Топлата връзка ще е на два етажа. Първият ще е предназначен за персонала и ще се изгради на нивото на обслужващия етаж на Хирургичния блок. Вторият ще е за пациентите и ще излиза на нивото на Спешното отделение в Хирургическия блок.

Новият корпус ще има седем надземни етажа и осми - частичен етаж, както и един сутеренен инсталационен етаж. Ще разполага с общо 1177 легла, от които 227 за стационарно лечение и 950 в хирургическия блок. Предвидено е на първия етаж да бъдат разположени приемната част и администрацията на Клиниката по педиатрия, звено Педиатрия към Спешна медицинска помощ и приемните звена на Клиниката по клинична хематология и Клиниката по медицинска онкология. Клиниката по педиатрия ще заема втори, трети, четвърти и пети етаж. На шестия етаж ще е Клиниката по клинична хематология, на седми - Клиниката по медицинска онкология. На частичния осми етаж ще са разположени администрацията на Клиниката по педиатрия, както и учебни зали и тераси. Подземният етаж е предвиден за инсталации, технически помещения, съблекални и склад.

Строителството на детската болница в Пловдив вече е изцяло в ръцете на структурите, отговорни за изработката на планове, осигуряване на съответните разрешителни и възлагането на поръчки по Закона за обществените поръчки. Това коментира проф. Иван Иванов, който е ръководител на Катедрата по педиатрия към Медицинския университет в Пловдив и началник на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“.

Той очаква проектът скоро да бъде реализиран, но припомня, че въпросът остава отворен за всеки, който се чувства отговорен това да се случи.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?