Следвайте ни

Избирайте "Модерна", съветва шефката на РЗИ

viber icon

Близо 50 от общопрактикуващите лекари не са заявили никакви количества от ваксините срещу ковид до този момент, каза пред „Марица“ директорът на РЗИ – Пловдив, д-р Ваня Танчева-Манчева. Според нея желаещите да се имунизират не намаляват, макар някои джипита да твърдят, че те са на изчерпване. Обяснението на д-р Танчева-Манчева е, че всеки личен лекар е има различен брой записани. Също така някои от тях са успели да се справят с изготвените списъци по-бързо от други. 

Ваксинацията продължава и това си личи и по посещаемостта на ваксинационните центрове. Д-р Танчева-Манчева обяснява, че разполагаме с трите вида ваксини, но нейният съвет е хората да избират препарата на „Модерна“, тъй като от него имат повече дози. Тя уточнява, че всички налични ваксини са добри и препоръката й се дължи единствено от съображения, свързани с количествата. 

Според наблюденията на директора на РЗИ – Пловдив, не е оправдано да удължаваме работното време на имунизационните пунктове, тъй като пловдивчани намират време да се ваксинират и през деня. Тя напомня, че пунктът в „Пълмед“ работи до най-късно. Няма да се разкриват и мобилни ваксинационни центрове в парковете по примера на софиянци, тъй като в Пловдив има достатъчно места във всички райони. Освен това подобни промени биха натежали на медицинските специалисти, които ще поемат смените. 

Д-р Ваня Танчева-Манчева се обърна към пловдивчани с молба да не оставят ваксинацията си за последните минути от работното време на пунктовете, тъй като в тези случаи нейните служители трябва да отворят нов флакон от 11 дози, когато е ясно, че 10 от тях няма да бъдат приложени. Затова тя моли за разбиране, ако в подобни ситуации желаещите ваксина получат отказ. 

Относно актуалната ситуация в града във връзка с разпространението на вируса, д-р Танчева-Манчева информира, че леглата в ковид отделенията на болниците се намаляват, но всяко лечебно заведение само решава с колко. Областният щаб за борба с вируса не е официално закрит, но предметът на дейността му се е изчерпал, разясни още д-р Танчева-Манчева. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Татяна Алексиева Райнова

Татяна Алексиева Райнова

30.05.2021 | 22:13

Много сте добри хора.

Отговори
0 0
Маймунчева Тянчева определи се първом

Маймунчева Тянчева определи се първом

27.05.2021 | 17:18

Нека първо да уточни Тянчева ли е или Маймунчева и после да става рекламен агент на Модерна Верно сезонът на почивките на Малдивите и круйзните летни почивки започна ама Маймунчева Тянчева не е допринесла с нищо за печалбата на Модерна и за туй толкова агресивно рекламира залежала а поръчана стока И май шъ съ размине с чуфутската награда я за Малдивите я за някое сафари а за някакви си пари То щаба и съществувал ама само на ведомост Демек заплатки Ко да правиш Чифутски търтей Бетонирани яко Я да видим Янев дълша разбие този чифутски бетон И от там да идеме на стария и изпитан от времето лаф По делата ще разпознавате Юда Той е сред вас

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?