Следвайте ни

Искат спешна имунизация на хората с редки заболявания, заразените са обречени

viber icon

Най-голямото препятствие пред хората с редки заболявания е липсата на информация. Една от най-уязвимите в момента групи продължава да се лута с питания как трябва да се случи имунизирането срещу коронавирус. Това заяви пред „Марица“ Наталия Григорова, която е председател на „Българска Хънтингтън Асоциация“. 

Организацията на „зелени коридори“ от понеделник до четвъртък, както предписва заповедта на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, не отговаря на нуждите на хората с редки заболявания. Необходим е специален план за ваксиниране на най-уязвимите групи в обществото. Особен момент предвид спецификата на различните здравословни проблеми в списъка на редките болести е, че няма яснота при кои заболявания се препоръчва провеждането на ваксинация. Проблемен се очертава и достъпът до ваксини за хората от тази група в малките населени места, добавя още Григорова. 

В България не съществува официален регистър на страдащите от редки заболявания и затова проследяването на разпределението на ваксините сред тази група е трудно. Според данните, които председателят на „Българска Хънтингтън Асоциация“ предостави на медията ни, около половин милион души страдат от редки заболявания, а имунизираните сред тях са под 1%. Тази информация изглежда повече от стряскаща, тъй като Наталия Григорова е категорична, че смъртността от ковид при тези хора е 100-процентова. Освен това рискът от зараза при тях е повишен, тъй като зависят пряко от грижите на медицински персонал, който обслужва и други пациенти. Подобни контакти са фактор, улесняващ разпространението на инфекцията. 

Поради тази причина общността на хората с редки заболявания, представлявана от пациентските организации, се обръща към здравните власти с препоръка, входирана от „Българска Хънтингтън Асоциация“. В документа се иска спешното включване на страдащите от редки болести към приоритетните групи за имунизиране срещу ковид-19. 

Предвид тревожната статистика в началото на пандемията през 2020г. асоциацията се е обърнала към Министерство на здравеопазването с искане за изготвяне на ръководство за превенция и лечение на хора с редки болести, заразени с КОВИД-19, което обаче остава без отговор. Организацията е разработила и ориентировъчен план в няколко стъпки, с които грижата за болните от редки болести, инфектирани с коронавирус, да стане по-адекватна и в съответствие със световните стандарти. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

какво по-точно искат??

какво по-точно искат??

26.05.2021 | 19:20

Или е важно да се изказваш без смисъл? ВАКСИНИ ИМА КОЛКОТО ЩЕШ, ОРГАНИЗАЦИЯТА В ПЛОВДИВ Е МНОГО ДОБРА! САМО, КОЙТО НЕ Е ПОИСКАЛ, ТОЙ НЕ СЕ Е ВАКСИНИРАЛ!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?