Следвайте ни

Иновативна терапия срещу COVID-19 приложиха в "Медлайн"

С нея бяха успешно излекувани онкоболни, заразени с коронавирус

viber icon

Иновативна терапия на онкопациенти, заразени с COVID-19, приложи успешно екипът на специализираното отделение за лечение на коронавирус в болница „Медлайн“. Това стана задълбочено обсъждане на медицинските случаи от мултидисциплинарен екип, в който участваха ендокринолог, хематолог, пулмолог, кардиолог и инфекционист, посочи д-р Димитър Георгиев, завеждащ на отделението по Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“.

Лечението е проведено на двама мъже над 60-годишна възраст с хронична лимфолевкоза (злокачествено кръвно заболяване). “Приложихме венозно висококонцентриран имуновенин (имуноглобулин) по схема за модулиране (укрепване) на имунната система, който допълнително с използваната антивирусна, противовъзпалителна, антикоагулантна и антиагрегантна (срещу тромбоза) терапия доведе до общо укрепване на организма. Смисълът на приложението на имуновенина е допълнително да допринесе за възстановяване на хомеостазата (вътрешното състояние) на организма“, обясни д-р Георгиев. След повече от 3-седмичен престой в отделението пациентите са изписани за домашно лечение и в момента са напълно възстановени.

Д-р Георгиев изтъкна, че терапевтичната схема се разработва от лекуващия екип индивидуално за всеки болен и е съобразена с придружаващото заболяване, степента на неговото развитие, възрастта и тежестта на инфекцията, като са отчетени и специфичните клинични прояви на COVID-19. Ефектът от лечението задължително се проследява във времето и се адаптира според стадия на заболяването. 

Отличният резултат, постигнат след иновативното лечение, е огромно постижение за медицината, защото и двамата пациенти са възстановени, без сериозни усложнения от вирусната инфекция, като се има предвид, че при хората със злокачествени заболявания на кръвта, инфектирани с COVID-19, смъртността е много висока. 

"Идеята за иновативната терапия е на екипа на болница „Медлайн“, но до прилагането се стигна със съдействие на колеги от клиниката по хематология на УМБАЛ „Св. Георги“, посочи специалистът.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Док

Док

16.02.2021 | 15:20

Голям е доктор Енчев

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?