Следвайте ни

Иновативен метод обръща на 180 градуса начина за поддържане на здрави зъби и венци

viber icon

Заболяванията на венците са сред най-разпространените в световен мащаб заболявания на устната кухина. Основната причина са бактерии, като в устата се идентифицирани повече от 700 вида (вероятно броят им в бъдеще ще се увеличава). Те са здраво прикрепени към зъбните повърхности и организирани в белезникав, невидим биофилм - плака. "Биофилмът е коренът на злото – от него тръгват всички проблеми с венците и зъбите, които могат сериозно да увредят здравето и да влошат качеството на живот като цяло", казва доц. д-р Елена Фиркова. Преподавателят в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във Факултета по дентална медицина - Пловдив и част от екипа по Дентална медицина във водещата в прилагането на иновативни методи и техники пловдивска клиника „Медикус Алфа“ е един от малкото специалисти по пародонтология в България.

„Има пълна промяна в концепцията за почистването на биофилма и зъбния камък“, посочва изтъкнатият специалист. Швейцарският лидер в ултразвуковите технологии EMS създава иновативен метод – т.нар. направлявана биофилм терапия (Guided biofilm therapy - GBT). Терапията се прилага от няколко месеца в клиника „Медикус Алфа“.

Какво е различното при нея обяснява доц. д-р Елена Фиркова.

Новата технология обръща последователността на класическите процедури за почистването на зъбния камък и плаката. Традиционно почистването се извършва с ултразвукови апарати, нерядко – при дълбоки джобове - се налага и допълнителна работа по кореновите повърхности с ръчни инструменти. Накрая процедурата приключва с полиране на зъбите с гумички, четчици и абразивни пасти. Тази последователност от процедури нерядко е продължителна и дискомфортна за пациента, води до повишена чувствителност в зъбите, а полирането - и до отнемане на част от емайловата повърхност.  

Контролираната биофилм терапия обръща всичко на 180 градуса. Тя представлява 8-стъпков протокол, основан на индивидуалните нужди на пациента. Акцентът е най-напред в премахването на плаката – причината за заболяването (а не накрая, както е традиционно). Биофилмът се оцветява и става видим. Така пациентът може да види кои са проблемните му участъци, т.е. къде не се справя с почистването на плаката при миенето на зъбите и да си коригира техниката. Видимата плака е по-лесна за отстраняване от стоматолога – над и под венеца, чрез водно-въздушен спрей – въздух под налягане и ниско-абразивни пудри (глицин или еритритол) с големина на частиците от 14 до 40 µm. Методът заглажда и пази зъбната повърхност, а не го награпавява – както се случва с употребата на класическия ултразвук, а грапавата повърхност задържа повече плака и оцветявания. Уникална е възможността за премахване на плаката от дълбоки пародонтални джобове чрез специални накрайници. След пълното отстраняване на биофилма се извършва и почистването на зъбния камък – над и под венечния ръб. Апаратът е с ултрависока честота и интуитивна технология – при по-голямо парче зъбен камък, автоматично забавя вибрациите, за да може да са с по-висок интензитет и да го разбият по-лесно и бързо. 

Контролираната биофилм терапия е практически за всеки – както за профилактика, така и за лечение. За пациентите с венечни заболявания  е основния метод на лечение и поддържане на венечното здраве, както и за премахване на петна от кафе, чай, цигари и др. Възможността за пълното почистване на плаката от трудно достъпни за гумички и четки места води до намаляване на кариесите. 

За носешите брекети тази терапия е единственият начин за пълно почистване от бактериите, и за предотвратяване на възможното разрастване на венците и възпалението. Терапията е и единственият ефективен начин за почистване на импланти и предотвратяване на пери-имплантни заболявания.  Процедурата е минимално-инвазивна и се използва при естетични възстановявания като фасети и коронки, както е и задължителен етап преди избелване на зъби.

Контролираната биофилм терапия е съвременният подход за перфектно чисти зъби и здрави венци, тя е в тренда на новите технологии в стоматологията, посочва още доц. д-р Фиркова. Чрез нея се постига минимално инвазивно действие и максимална превенция, тя е безвредна, ефективна и нежна към зъби, меки тъкани, импланти и реставрации. 

И може би най-добрата новина за пациента – времето, което се прекарва на зъболекарския стол, когато се прилага направляваната биофилм терапия, е средно 2 пъти по-кратко!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Проверено

Проверено

25.08.2021 | 12:44

Спрете консумацията на млечни и зъбния камък ще изчезне.

Отговори
0 2
то така

то така

25.08.2021 | 15:31

Да, а ако спреш да ядеш и почнеш да фотосинтезираш няма да имаш и кариес!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?