71

Информирайте се за диабета навреме, а не само на 14 ноември

„Информираност и рано!“ Това са ключовите думи, свързани с 14 ноември – Световния ден за борба с диабета, заяви началникът на Отделението по Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“ д-р Димитър Георгиев. 

Този ден е само повод да се повдигне отново нестихващата дискусия за голямата опасност от тихия убиец –  диабет тип 2, каза д-р Константин Маламов, един от младите лекари в екипа. Той отбеляза, че в световен мащаб на всеки 7 минути един пациент умира от усложненията на захарната болест. У нас вече над 520 000 българи са засегнати от тип 2. Затова борбата с коварното заболяване трябва да се превърне в постоянна стратегия, като се започне от информираността на хората относно ранната превенция и профилактика, защото това всъщност е най-ефективното лечение. 

Бих искал да припомня какви са причините, които са добре известни на всички, но са напълно пренебрегвани, каза д-р Маламов. Това е неправилното хранене - консумация на висококалорични храни и рафинирани захари, както и застоелият начин на живот. Именно липсата на информираност сред хората води до метаболитни заболявания, до епидемичното разрастване на захарния диабет тип 2 и свързаните с него сърдечно-съдови заболявания. А по съвременните  гайдлайни в ЕС това класифицира българското население с много висок сърдечно-съдов риск. 

За да се избегне появата на диабет е необходима промяна на хранителните навици, в двигателния режим, а също и провеждане на профилактични изследвания за нивото на кръвната захар и липидите, както и проследяване на общата бъбречна и чернодробна функция. 

Минималното, с което трябва да се започне, е намаляване на наднорменото тегло. Затова двигателният режим трябва да е поне от 150 минути седмично, разпределени в 3 дни. Съобразяване с рафинираните захари, високомазнинните и въглехидратни храни, като се изисква режимът да е подходящ за актуалния здравословен статус и придружаващите заболявания на всеки. 

Медикаментозното лечение не трябва да е основна цел за повечето хора и трябва да се знае, че няма лекарства без странични действия, заяви д-р Маламов. Лечението на диабета изисква промяна в стила и начина на живот. Съвременните инжекционни препарати, така нашумели като продукти за отслабване, но са предназначени за диабетици, също е дават трайни резултати без корекция на хранителните навици. Виждаме само с редукцията на теглото как постепенно отпадат доста от медикаментите , които диабетиците използват, което отново наклонява везните в това как начина на живот е спусъкът дали ще отключим лошите гени. Освен това все още са неясни и дългосрочните им късни странични ефекти, подчерта ендокринологът. 

Заседналият начин на живот води до повече смъртност, дори двукратно повече от тютюнопушенето.

Тенденциите сочат, че хората все по-малко се движат, което постепенно води до развитието на хронични заболявания.

Движението и тренировките със съпротивление са най-ефикасните “лекарства”, които освен че са фонтана на младостта, стимулират мускулатурата, която се разглежда като ендокринен орган, индикатор за дълголетието.

Насърчавам всеки да започне все по-често да спортува, заяви д-р Маламов.

Друг пренебрегван елемент е сънят.

Според вас колко хора спят качествено днес?

Сън след 23:00 и под 7.5ч води до нарушения в метаболизма, инсулинова резистентност, нарушения в когнитивните функции.

След като обединим липсата на движение, лошата храна, лошият сън, то няма какво да ни учудват растящите тенденции на предиабетни състояния и следователно развитието на диабет.

Съвети:

След всяко хранене – 10 минутна рахзодна 

Минимум- 6-8 000 крачки дневно, а 13 000 намаляват с 50% риска от преждевременна смърт.

Осъзнато хранене. 

Спорт ( фитнес, Пилатес,)

Кардио упражнения.

Редовни изследвания и профилактика. 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
хахо

хахо

30.11.2023 | 08:38

Защо не информирате най-напред Министерство на Здравеопезването какво е необходимо за справянето с един такъв проблем? И какво трябва да отпуска НЗОК на хората в неравностойно положение в такива едни случаи! Как да знаеш какво да направиш когато нивата на кръвната захар стават високи след като не можеш да заплатиш консумативите за изследване! Става въпрос за Диабет 2!

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?