Следвайте ни

Имунизират ветеринари безплатно срещу бяс

Започва кампания за профиликтична имунизация на ветеринаро-медицинските специалисти в Пловдив и областта срещу бяс. За това информираха от Регионалната здравна инспекция. От РЗИ поясниха, че експертите, чиято професия ги излага на риск от заразяване бяс, могат да посетят противобесните кабинети в Инфекциозна клиника УМБАЛ ”Св.Георги” -Пловдив и МБАЛ „Св.Мина” Пловдив. Там ще им бъде извършена безплатна профилактична имунизация.

Бесът е остра заразна болест, която засяга бозайниците и човека. Заболяването се предава чрез ухапване и по-рядко чрез слюнка, попаднала върху открита рана. Протича с тежки нервни смущения, проявяващи се с възбуда, парези и парализи. Ако до няколко часа след ухапването заразеният не се ваксинира с противобясна ваксина по строго определена схема, настъпва мъчителна смърт. Причинителят на заболяването е вирус, който впоследствие води до енцефалит (възпаление на главния мозък).

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?