Следвайте ни

И държавата отряза за пари ковид болницата "Св. Мина", кметът свиква извънредна сесия

viber icon

Общинската МБАЛ "Св. Мина" се оказа във финансов колапс още в първия месец на преобразуването си в ковид болница. Ситуацията стана критична, след като Националната здравноосигурителна каса отказа да вдигне лимита на общинското здравно заведение. Засега и държавата не откликва на молбата от Община Пловдив за финансова помощ, с която спешно да се набави необходимото оборудване. Миналата седмица кметът Здравко Димитров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър Костадин Ангелов, с което поиска спешно 1,2 млн. лева за техника. Градоначалникът мотивира искането с факта, че в МБАЛ "Св. Мина" се лекуват и хора от други общини, а възможностите на бюджета на Пловдив са изчерпани. "Решението за допълнително финансиране на едно или друго здравно заведение  е  на министъра на здравеопазването. Доколкото знам, от Община Пловдив са поискани средства и за Белодробна болница, а това са много пари. Искането се обсъжда на ниво министерство и аз не мога да взема отношение", коментира пред  "Марица" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

По-големият удар дойде от Здравната каса, която отказва да увеличи лимита за дейности. В момента "Св. Мина" получава 325 507 лв. месечно, като за ноември лимитът вече е достигнат. За да бъде осигурено необходимото лечение при изпълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният лимит трябва да бъде увеличен до 750 000, настоява управителят на болницата проф. Петър Петров.

Заради патовата ситуация кметът Здравко Димитров свиква извънредна сесия на Общинския съвет следващата седмица.

Ресорният зам.-кметът Анести Тимчев и шефът на общинската дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов ще дадат онлайн брифинг за ситуацията в  МБАЛ "Св. Мина" в 13:00 ч. на фейсбук страницата на Община Пловдив: https://www.facebook.com/PlovdivMunicipality.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

....

....

26.11.2020 | 12:50

Умниците разпоредиха промяна на болница , която работи с касата и покрива всичките изисквания с персонал и апаратура.

Отговори
0 0
Зикмунд Фроит

Зикмунд Фроит

26.11.2020 | 12:42

Сега следва умниците разпоредили тази промяна на болницата да платят масрафа! Какво стана, нали примиера лично обеща да даде пари за преоборудването! Или сутринта едно, на обяд второ и на вечерта трето, както винаги!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?