Следвайте ни

Хронично болни остават без лекарства заради инструкция на НЗОК

viber icon

Всеки месец много от хронично болните остават за по няколко дни без полагащите им се безплатни лекарства заради разминаване между наредба на здравното министерство и инструкция на НЗОК до аптеките.

За проблема при отпускането на медикаменти с протоколи съобщиха читатели на в. “24 часа”. Аптекари също потвърдиха за разминаването.

Според Наредба 4 на МЗ лекарствата на хронично болните с 3-месечен протокол се отпускат до 15-ия ден от издаване на рецептата през първия месец, от 25 до 45 дни - за втория, и от 50 до 75 дни - за третия. Отрязъците от протоколите обаче са за по 30 дни и ако аптека изпълни втория и третия по-рано от 30-ия или 60-ия ден от издаване на рецептата, ще бъде глобена от НЗОК. Това е разписано в инструкциите на касата към договора, който всяка аптека подписва с нея.

Заради това изискване аптеките връщат хронично болните, ако те дойдат за лекарствата си на по-ранна дата, въпреки че по закон хората са спазили срока.

Допълнително много от тези медикаменти са в опаковка от 28 хапчета и когато болните не могат да си ги вземат по-рано, се налага или да седят без лекарства няколко дни, или да си ги купят сами.

“Над 280 са лекарствата, отпускани на хронично болните, които са с 28 таблетки в опаковка. Сред тях са такива за високо кръвно, астма, висок холестерол, ендокринни заболявания, депресия, както и някои противотуморни”, обясни Николай Костов, председателна Асоциацията на собствениците на аптеки, пред “24 часа”.

Според НЗОК обаче проблем със сроковете не би трябвало да има и искат сигнали за всеки конкретен случай.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?