Следвайте ни

Хората без близки и работа понесоха най-тежко пандемията

Центърът за психично здраве в Пловдив заложи на повишени грижи и войнишка дисциплина

viber icon

Близките на хората с психични разстройства са понесли пандемията по-трудно от самите болни. Това отчита д-р Венелина Динчева, която е началник на мъжкото отделение към Центъра за психично здраве в Пловдив. Пострадали са по-несигурните в социално отношение хора, тъй като у тях се е материализирало чувството за безнадеждност и безпомощност. Така са се отключили депресивни състояния и се е увеличила тревожността. 

Според д-р Венелина Динчева пациентите ѝ са се увеличили, тъй като ситуацията с коронакризата е останала неуточнена твърде дълго време. Липсата на контрол и последователност при управлението на пандемията пък е довела до объркване, което е увеличило стреса в ежедневието ни.

За да подпомогне болните в тяхното лечение, в своето отделение д-р  Динчева залага на формула, основаваща се върху прости принципи ​- дисциплина, хигиена, системно лечение и правилно хранене. По елегантен начин тя и екипът ѝ учат болните на конкретен ред във всекидневието, който им помага да продължат с лекота да се лекуват и извън болницата.

Въпреки мерките и всички грижи на персонала в Центъра за психично здраве в Пловдив лечебното заведение все пак не е пощадено от вируса. Клъстери на инфекцията е имало както през миналата 2020 година, така и през 2021 г. Благодарение на опита си от първата вълна обаче

отделението се справя значително по-добре с втория и третия пик на вируса.

Според д-р Динчева ключов момент от успеха в ковидситуацията при тях е било обособяването на изолатори със сервизни помещения, които са помогнали значително за това заразата да се ограничи максимално. Така, въпреки единичните случаи, заразата не пламва сред пациенти и персонал. Пред екипа ни тя разказа, че всеки новопостъпил е бил поставян под карантина за период от 7 до 14 дни, като максималната продължителност е била условна заради големия поток от пациенти. Меренето на температурата по 3 пъти на ден е позволило на лекарите

да идентифицират заразата още при самото ѝ появяване и да се вземат нужните мерки,

без тя да се предава на останалите болни. 

Заслуга има и въведената система на периодична хигиенизация и профилактика, която се е оказала изключително ефективна. Ролята на санитарния персонал не би могла да се пренебрегне, тъй като без намесата за дезинфекция на помещенията днес едва ли бихме регистрирали същия успех. 

При специални срещи болните и техните семейства са били информирани за възможността за ваксинация. Д-р Динчева уточни пред "Марица", че с екипа си са наблегнали на това да се осъзнае тежестта на ковид ситуацията от страна на лекуваните.

Много ефективен се оказва и социално-психологическият подход, който влиза в действие в контекста на изолация вътре в психиатричната болница. Д-р Динчева и колегите ѝ са били принудени да разчитат на по-напредналите в лечението пациенти, за да не допуснат по-обърканите да се почувстват самотни. Емпатията сработва в две посоки. По-нестабилните получават нужната подкрепа от другарите си по стая, а вторите, от своя страна, са се чувствали по-добре от това, че са помогнали. 

Д-р Венелина Динчева се притеснява повече за общественото психично здраве, тъй като в разгара на пандемията е имало няколко случая, в които близките на  пациенти са ги изоставяли в болницата.

За да се справим като общество с предизвикателствата от кризата, може би трябва да приложим подхода на емпатията и отговорността, който доказано е дал резултат в практиката. Грижата за другия е ефективна рецепта срещу ”потъването”, която дава алтернатива  за навременно справяне  и по-добри резултати, категорична е специалистката. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Кандидат- Специализант

Кандидат- Специализант

25.06.2021 | 18:20

Ппофесионалисти! Искам да работя при тях! Екшън, човечност, експедитивност! Най добрите н Южна България! Широко скроени! Харесвам ги! Тях и хирурзите! Няма тън- мън. Това е да си Лекар!

Отговори
2 0
Пациент

Пациент

25.06.2021 | 18:15

От "зависимите" съм. Много луд, див и ...неспокоен. Благодарско! Раде, сестро! Бъди здрава! Д- р Панайотов и Масурски- пичаги! Опасни стееее!

Отговори
2 0
Момиче от Хасково

Момиче от Хасково

25.06.2021 | 18:03

Благодаря им! Чисто, спретнато! Облечени, нахранени и най- вече - лекувани от най- добрите! НАЙ НАЙ ДОБРИТЕ! Погрижиха се за мен, дадоха ми сили тези прекрасни хора! И тръгнах по моя път. Няма да Ви забравя! Никога!

Отговори
2 0
П. Хаджипетрова- Пловдив, Смолян

П. Хаджипетрова- Пловдив, Смолян

25.06.2021 | 17:57

Поклон пред труда им! Всички след по кратко или по дълго време отиваме при тях! Психиатрията през последните години е неузнаваема- към много по добро- досъпно, без направления, работещи в кризисни ситуации и покриващи целия регион! Браво! Пишете и за детското! Лекувах внучето си там! Бъдете здрави- д- р Кутетаров, д- р Петрова, Ани, Поля и Дени! Бисери от огърлицата на един неуморен и борбен дух- Управителката! Успех! На всички!

Отговори
2 0
Петров

Петров

25.06.2021 | 13:57

Браво на целия екип на ЦПЗ. Те бяха истинската първа линия и фронт. Браво и на д- р Ковачева, на гл.сестра, на всички. С особена благодарност към д- р Господинова за промените и д- р Динчева за лечението на брат ми. Поклон. Браво и на д- р Калинов. Пазете ги тия хора!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?