Следвайте ни

Хирурзи отказват да оперират пациенти с ХИВ

Нови 14 случая на заразени с вируса са открити в Пловдив за една година

viber icon

Хирурзи масово се боят да оперират ХИВ позитивни пациенти. За този проблем алармира проф. д-р Мариана Стойчева от Инфекциозна клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив по време на форума „За свят без HIV” в столицата. Тя добави, че все още съществува стигма по отношение ХИВ/СПИН.  

Според специалистката младите студенти по медицина са по-добре запознати с рисковете, докато при възрастните медици съществува резистентност и те не желаят да се включат в лечението на такива пациенти. Като абсолютно недопустимо проф. Стойчева определи отношението на лекари, които са отказали да извършат операция на пациенти, носители на вируса. 

„Научавам за трансплантации на ХИВ позитивни в близки до нас държави като Испания и Португалия, но у нас това ми се струва в сферата на далечното бъдеще и мечтите“, добави проф. Стойчева. Рискът за инфектиране при инвазивна манипулация е по-голям, затова и се провеждат серии от обучителни беседи за медици, както и безплатна 4-седмична профилактика с медикаменти и изследвания в рамките на 48 часа, ако е налице заразяване. 

Досега в страната са регистрирани 3165 ХИВ позитивни. Най-засегнатата рискова група са мъжете, правещи секс с мъже. През 2018-а новооткритите носители на вируса са били 311. От  началото на тази година до 14 юни те са 120, като най-много са в София ​- 53, Пловдив - 14, Варна ​- 4, и Бургас - 3-ма.

Българите обаче не са запознати с ХИВ. По данни на Checkpoint София - Център за сексуално здраве, всеки четвърти българин вярва, че може да се инфектира с ХИВ чрез целувка. Един на всеки пет души мисли, че може да се зарази от неизмити прибори за хранене или от кихане или кашляне. Един от петима пък е на мнение, че може да пипне вируса от използване на обща тоалетна със серопозитивен.

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?