Следвайте ни

Хепиенд: В УМБАЛ "Св. Георги" спасиха ръката на пациент с протеза от нова генерация

Лекарите се справиха безупречно, въпреки че по време на операцията токът спря

viber icon

За първи път в България екип от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив постави реверсивна раменна ендопротеза на пациент след успешно отстраняване на злокачествен тумор с тегло 1,5 кг. Операцията, която продължила 5 часа, е извършена под ръководството на началника на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев в присъствието на консултанта проф. д-р Любен Стоков от специализиран център в Горна Баня и съдовия хирург д-р Евгени Иванов от УМБАЛ "Свети Георги".

Чрез нея лекарите са отстранили тумора заедно със засегнатата част от костта като на нейно място са поставили нов вид протеза. По този начин е била спасена дясната ръка на пациента, който лекарите уточниха, че е десничар.

Екипът от специалисти решава, че това е най-уместното лечение за пациента, който е на 60г. и води активен начин на живот до момента на появата на тумора. Затова с реверсивната еднопротеза те не само съхраняват крайника, но и му гарантират връщане към нормалния начин на живот.

За да бъдат максимално полезни лекарите, работили по случая на пациента, разгледали различни варианти на еднопротези като някои от тях възлизали на стойност от 25 хиляди лева. На този фон конкретната протеза излязла много по-евтино като пациентът доплатил 6 500лв за нея, а Здравната каса покрила сумата от 1440лв. По този начин проф. Ставрев и проф. Стоков осигурили продукт от най-нова генерация на прилична цена.​

Проф. Ставрев сподели, че операцията преминала и през рисков момент, тъй като неочаквано токът спрял по средата на работата. Разбира се, автоматичното захранване спомогнало процесът по сложната манипулация да се възстанови. В 7-те секунди до неговото сработване обаче от ключово значение била намесата на анастезиолога д-р Шишманов, който обдишвал на ръка пациента на масата.

В момента пациентът Цветан Кайряков, който е от Кърджали, се чувства добре след операцията. Вече е преминал тридневно възстановяване в Клиниката по анастезиология и интензивно лечение и сега му предстои раздвижване, както и да бъде представен пред онкокомисия, която да реши как ще продължи лечението му. Той се чувства признателен на лекарите, спасили ръката му. Кайряков изрази още специална благодарност към д-р Възгечев от Многопрофилната болница в Кърджали, който е диагностицирал пръв проблема.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Велики доктори

Велики доктори

20.08.2021 | 14:43

Едно огромно БЛАГОДАРЯ !

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?