Следвайте ни

Грипът чука на вратата на Пловдив, ученици оредяват в клас

Пращат в София проби от заразените деца в Хисаря, обявиха от РЗИ - Пловдив

viber icon

Грипът чука на вратата на Пловдив, макар засега епидемичната обстановка в града да е спокойна. От началото на тази седмица е започнало леко покачване на острите респираторни заболявания. Според данни на лични лекари и здравни заведения под тепетата през последната седмица все повече пациенти идват на преглед с висока температури, главоболие, кихане и кашляне и болки в гърлото.  

Увеличават се и хората, които се движат по улиците с грипни маски, за да се спасят от тежка инфекция. За отсъстващи по двама-трима ученици от един клас заради заболявания пък информираха от пловдивски училища.

„До момента нямаме случаи, за които да сме потвърдили, че става въпрос за грип. Имаме обаждания от училища, че е по-висок процентът на отсъстващите, но не корелира с това, което сме проверили при общопрактикуващите лекари относно процента на преминалите с картина на респираторни заболявания, в смисъл, че не е покачен.

За момента просто проследяваме данните, събираме ги. Ще ни трябва повече време, за да можем да преценим дали действително нараства заболеваемостта от респираторни заболявания и доколко тя се дължи на грипните вируси“, заявиха от  Регионалната здравна инспекция.

Специалистите са категорични, че и през тази година Пловдив и областта няма да се разминат с грипна епидемия и обявяването на грипна ваканция. Това ще стане най-вероятно в началото на месец февруари. Целта е чрез превантивни мерки да се спре голямото разпространение на заболелите и да се предотвратят тежките инфекции, водещи нерядко до смъртни случаи.

След като в община Хисаря бе обявена тридневна грипна ваканция, първа за  Пловдивска област през тази зима, експертите на РЗИ посетиха курортното градче и взеха проби от заболелите деца и ги пратиха за изследване в Националната референтна лаборатория в София. На този етап  това, което стана в Хисаря, може да се смята за изолиран случай, уверяват още от здравната инспекция.

"Грипната инфекция, независимо от кой грипен вирус е причинена, има внезапно, остро начало. Заболелите вдигат бързо много висока температура, обхващат ги мускулни болки и силна отпадналост, разтреперване", напомнят здравните експерти.   

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?