Следвайте ни

Граждани за неволите с паркирането: "Едно жилище - един автомобил" е абсурд

viber icon

Жител на район „Централен“ е готов да организира гражданско неподчинение заради неволите в пловдивската синя зона. Той не може да паркира в района на дома си, освен ако не заплаща по 18 лева на ден. Оказва се, че Пловдив е единственият голям град, където домакинствата имат право само на един абонамент за т.нар. локално платено паркиране. 

„Този абонамент не ти гарантира място пред дома, но поне можеш да оставиш колата в района, без да те секат по 2 лева на час. Вдигнаха цените, но поне да бяха подобрили услугата“, коментира Георги Иванов, който живее в района на Техническия университет. Той си купил нов автомобил през юни м.г. и веднага щом приключил с мъките по регистрацията в КАТ, се заел да уреди отношенията си с Общинското предприятие „Паркиране и репатриране“.

„Заявиха ми, че нямам право да паркирам пред дома си, тъй като друг член на домакинството вече ползва абонамента. Такива били наредбите и нямало място за компромис. Разбрах и си тръгнах. Целият квартал е опасан със синя зона и хората като мен се оказват в безизходица“, разказа Иванов.

Временно той намерил спасение на павираната уличка пред ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, която е пожалена от зоната най-вероятно заради студентите. Там обаче трудно се намира свободно място. „Няколко пъти ми писаха фишове, защото съм паркирал от грешната страна на уличката, и се отказах. Вече не знам кое е по-добре​ - фиша за 20 лева, който ти лепват на стъклото, или да давам по 18 лева на ден за платеното паркиране“, започна да разсъждава пловдивчанинът, който бил принуден да търси ново място за автомобила си. 

„Има още една улица в квартала. Казва се „Доктор Александър Пеев“. Тя е задънена и свършва на светофара на Сточна гара. Там също не вършеят служителите в сини жилетки. И там ударих на камък, тъй като живеещите си пазят местата за паркиране с всички средства. Един път оставих колата пред един от ниските блокове, но на следващия ден ми бяха спаднали гума. Улицата е дълга около 100 метра, реших да пробвам пред другите къщи. Често ми вдигаха чистачките, а наскоро се появи и един господин, който ми заяви, че има 3 жилища и 5 гаража тук. На едното място съм му пречил да маневрира с камиона си, на другото да вади колата, а на третото - на другите коли, които паркирал отсреща. Е, какво да правя аз сега“, пита ужиленият от Общината гражданин.

От Общинското предприятие "Паркиране и репатриране" коментираха пред репортер на "Марица", че регламентът е описан в наредба на Общинския съвет и именно там се взимат решения за промяната му. Настоящата председателка на местния парламент Савина Петкова коментира, че най-вероятно чисто технологично няма да стигне времето за изменение в този мандат. Общинският съвет има още една сесия на 17 септември. Дори ако има реакция от страна на администрацията, комисия или конкретен общински съветник, тя трябва да престои поне 30 дни на сайта на Общината за обсъждане.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

А, при нас ?

13.08.2019 | 17:33

В Турция не дават разрешително за строеж , ако не може да се осигурят по 2 паркоместа на жилище !

Отговори
3 0

Петров

13.08.2019 | 15:19

Стига глупости......да паркира в МОЛа - 1лв на час!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?