49
Следвайте ни

Големите болници и лаборатории, които спечелиха най-много от COVID-19

viber icon

С последния транш от близо 120 млн. лева, чрез преструктуриране на разходи в бюджета от страна на Министерството на финансите, допълнителните средства за борба с пандемията вече минават 2 млрд. лева от началото на миналата година. Всички те отиват приоритетно в медицинския сектор. 

Проверка на "Марица" показа, че в болниците в Пловдив и страната, в които има разкрити ковид отделения, 2020 година е била една от най-печелившите във финансов план. Средното увеличение на приходите на здравните заведения е между 10 и 35 процента спрямо предходната година. 

Това обаче не важи за по-малките болници, както и тези лечебни центрове, които не работят с ковид пациенти. Те масово бележат спад в приходите за изминалата и тази година в сравнение с 2018 и 2019 година. Най-сериозен скок в прихода пък реализират контрагентите извън болничната помощ. С най-впечатляващ скок са лабораториите заради огромния наплив от ежедневни тестове. Повишени обороти отчитат и търговците на лекарства и лични предпазни средства както на едро, така и на дребно, макар при повечето от тях увеличението да е минимално и да е за сметка на останалите артикули. 

Четири от болниците в Пловдив бележат най-сериозен процентен ръст в приходите си през 2020 г. Това са трите най-големи лечебни заведения под тепетата (всяко едно от които има разкрито ковид отделение или активно работи със заразени пациенти). Най-сериозен е ръстът при МБАЛ „Свети Мина", където приходите за 2020 г. (4,7 млн. лева) са с 27% повече в сравнение с предходната година. УМБАЛ "Свети Георги", която до голяма степен изнася основната тежест от пандемията в Пловдив и региона, пък бележи ръст с 10.5% - от 131,3 млн. лева през 2019 г. до 145,1 млн. лева през 2020 година. 

Другите две лечебни заведения със сериозен ръст са частните болници „Каспела” и "Пълмед". „Първата вдига оборота с близо 12,5% - от 29,1 млн. лева през 2019 г. до 32,7 млн. лева за изминалата година. 

"Пълмед" е реализирала 78,2 млн. лева приходи през изминалата година, което е с 8,3 млн. лева повече (или близо 12%) спрямо предходната. 

Всички останали болници и здравни заведения в Пловдив обаче губят пари заради пандемията. Единствено УМБАЛ "Еврохоспитал" успява да задържи нивата на оборотите си почти непроменени - 15 млн. лева приход за 2019 г. и леко увеличение, до 15,2 млн. лева, през следващата година. Надолу обаче са МБАЛ "Света Каридад" с близо 1,6 млн. лева по-малко, както и  МБАЛ ”Св. Пантелеймон" с 1,4 млн. лева дефицит в приходите. УМБАЛ „Пловдив“ също търпи загуби в годината на ковид от малко над 2,2 млн. лева. 

Много по-сериозни са приходите на лабораториите. Отчетът при тях обаче е много по-труден, тъй като повечето от тях са търговски дружества и не водят отчетност към здравното министерство. Впечатление прави, че почти всички лаборатории, които оперират в Пловдив, все още не са обявили годишните си отчети в Търговския регистър, както и оборотите си през последната година. В подобна ситуация са "Бодимед" и "Писанец" - две от най-големите и оборотни лаборатории в Пловдив. Според източници на "Марица" големите вериги реализират с около 40-50% повече приходи от старта на пандемията.

От наличните данни за няколко от по-малките лаборатории обаче е видно, че скокът в сектора е повече от сериозен.  "Кандиларов" (с два обекта в Пловдив и още няколко в страната) реализира 5,6 млн. през 2019 година и 7,8 млн. през 2020 година, или с 40% повече приходи. Друга верига с обекти в Пловдив - "Синево", пък скача от 2,9 млн. лева до 4,4 млн. за година (ръст от 34%). 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?