Следвайте ни

Глобяват болници, ако откажат да лекуват COVID-19

Бюджетът на Здравната каса скача с 340 милиона за догодина

viber icon

Здравната каса и РЗИ ще задължават болниците да лекуват пациенти с коронавирус при нужда. Ако клиниките откажат, те ще бъдат глобявани и няма да получават пари за дейността си. Това предвиждат промени в обновения вариант на проект на Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. Той бе одобрен от Надзорния съвет на фонда късно във вторник и вече е внесен в Министерския съвет. До окончателното му приемане от парламента обаче се очаква да претърпи още промени.

Според идеите за промени регионалните здравни инспекции и касата в случай на нужда при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка ще разпореждат „извършването на диагностични и лечебни дейности по отношение на пациенти с COVID-19 в болниците „независимо от техните разрешения за лечебна дейност". Институциите имат право да определят болничните структури и броя легла за тази цел, като те ще са в рамките на общия брой, определени в договора с НЗОК.

При първи отказ на болницата тя ще се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв.

При последващ - НЗОК няма да плаща на лечебното заведение до изпълнение на заповедта, гласят предложенията в законопроекта за бюджета на касата.

Макрорамката на парите на НЗОК за следващата година остава същата, каквато беше и в първоначалния вариант, предвижда обновеният проект на бюджет за 2021 г. 

Касата ще разполага с 5.084 млрд. лв. за 2021 г., което е с 340 млн. лв. повече спрямо тази година

Разходната част за здравноосигурителни плащания е разчетена на 4.77 млрд. лв. срещу 4.453 млрд. лв. за тази, или с близо 312 млн. лв. повече. Разпределението по пера също се запазва.

Промяна има само при лекарствата, тъй като най-скъпите медикаменти няма да се извадят в нов ред. Така общият бюджет за тях ще е 1.33 млрд. лв., като за тези с протоколи ще има 465 млн., за тези без - 322 млн., а за онкологичните - 545 млн. лв. За медицински изделия се предвиждат 115 млн. лв., за болниците - 2.389 млрд. лв., за джипитата - 266 млн. лв., за специалистите - 283 млн. лв., за зъболекарите - 197 млн., а за лабораториите - 100 млн. лв., а резервът е 149 млн.

Както вече стана ясно, от новия проект

отпада и идеята за сключване на рамков договор с медицинските сестри

В него остава възможността болниците, които лекуват тежки пациенти с КОВИД, да получават повече пари, но изискванията към тях ще са описани в рамковия договор. Единственото условие, което фигурира в закона за бюджета, е лечебните заведения да „осигуряват комплексно интензивно лечение" на покосените от вируса.

С бюджета на касата се дава и възможност Министерският съвет да одобрява допълнителни трансфери по бюджета на фонда за 2021 г. „за допълнителни разходи за персонал за дейности, свързани с ограничаване и овладяване на пандемията от COVID-19". Освен това се махат пречките за получаване на финансово стимулиране от проекти по програми, съфинансирани от Европейските структури за държавните служители, които са ангажирани в борбата с вируса, например в регионалните инспекции или каси.

С промени в закона за здравното осигуряване (ЗЗО) се предлага и въвеждането на механизъм за медицинските изделия вероятно по аналогия на този за лекарствата, които касата финансира. Също така се удължава срокът за сключване на договори по механизма за лекарствата от март на април.

Друга промяна, която се предлага в закона за лекарствата (ЗЛПХМ), е

медикаментите, които плаща МЗ без ваксините и

имуноглобулините, да е на 90% от цената им 

в позитивния списък или на по-ниска, ако е договорена такава с производителите им. Срещу това предложение преди няколко месеца вече възроптаха от индустрията. Прецизират се и текстовете за наказания на паралелните търговци, които правят износ на лекарства в забранителния списък. Въвеждат се и уточнения за качването на информация в електронната система, която правят властите за мониторинг на медикаментите в здравната система и евентуалните им недостатъци заради реекспорт.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?