Следвайте ни

Герои от тихия фронт искат оставката на проф. Петров в МБАЛ „Св. Мина” 

viber icon

Докато ние горяхме в огъня на пандемията, някои от тях си почиваха в чужбина, а сега дойдоха да раздават правосъдие в болницата, контрира управителят на бившата Първа градска 

Подписка за отстраняването на проф. Петър Петров като управител на МБАЛ „Св. Мина” в Пловдив е входирана в Общинския съвет, който е принципал на болницата.  Документът е стигнал още до прокуратурата, общината, Инспекцията по труда и КТ Подкрепа. 

Заради поредното напрежение в болницата днес по обед се проведе спешна среща, на която участваха ръководителите на различни отделения в „МБАЛ „Св. Георги”, управителят проф. Петър Петров, шефът на Дирекция „Здравеопазване” в Община Пловдив д-р Калин Калинов, представители на синдикатите и инициатори на подписката. 

Паралелно с тази подписка знам, че има и друга - за защита на болничния шеф, разказа за marica.bg председателят на КТ Подкрепа в Пловдив Атанас Кръстев. Той е категоричен, че този път проблеми със заплащането на възнагражденията на персонала няма, както неведнъж се е случвало преди години. Нека заинтересованите страни седнат на една маса и обсъдят ситуацията, трябва да се чуят и двете страни, допълни синдикалистът

В подписката, разпратена до институциите в Пловдив, се твърди, че има злоупотреба с финансови средства, отпускани на работещите в системата на здравеопазването в условията на COVID -19 за работа на "първа линия". Текучеството на персонала пък било постоянно.

"Някои от санитарите и болногледачите се назначават на трудови договори на половин или четвърт щат, като покриват не повече от две 12-часови дежурства за цял месец, а някои от тях дори не идват на работа и за това всички те получават допълнителна финансова подкрепа от 1000 лв. за работа на "първа линия", се заявява в документа. 

Освен санитари и болногледачи, допълнително материално стимулиране са получавали касиерката и системният оператор. Последните две служителки са се разписвали срещу 1000 лв. допълнително за месеците януари и февруари т.г., което може да се удостовери с месечните графици и фишове за работни заплати, твърдят служителите, сложили имената си в подписката. Те са засекли също, че през ноември миналата година управителят проф. д-р Петър Петров по едно и също време - от 7.30 до 13.30 ч., е работил по график в две различни отделения - АГО и Ковид отделение, което е абсолютно невъзможно. 

„Възможно е, защото тогава аз и екипът спяхме в болницата. Борихме се с ковид в разгара на пандемията, разболявахме се и заразявахме близките си. В същото време тези, които са в основата на подписката, бяха в отпуск или болнични, някои дори в чужбина.Тези „герои от тихия фронт” изчакаха огънят да отмине и се върнаха, за да пишат подписки и доноси”, коментира пред „Марица” проф. Петър Петров. Според него атаката идва от хирургическото отделение, което единствено е с лоши финансови резултати в последните месеци, и няколко сестри. 

Той настоя, че няма да напусне работата си, въпреки оклеветяващата кампания, която се води срещу него. „За пръв път от десетилетия болницата е на печалба и това явно много дразни някои хора”, каза още проф. Петров. 

Д-р Калин Калинов пък обяви, че ще бъде сформирана анкетна комисия, която ще се запознае със сигнала в подписката и ще разговаря с недоволните, за да се преодолее напрежението в екипа.    

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

живи да ги оплачеш

живи да ги оплачеш

17.05.2021 | 19:59

В тази болница зарува покъртителна мизерия .Ремонтът който е правен е частичен тук там за да "усвоят париет " нито инсталации нито санитарнивъзли са ремонтирани обзавеждането е от балканската война.Строителят си е оставил ръцете но е взел парите.Докторте не са виновни те не са строители да контролират какво е направно и за какви пари.Общината собственик на болницата има цял отдел капитално строителство които си драпат билярдите и парите изтичат в джобовете на недобросъвестни строители.Сром за т.н втори град.

Отговори
6 1
А кой ще лекува бедните?

А кой ще лекува бедните?

17.05.2021 | 18:18

Частните болници ще приемат ли неосируни лица? Ще ги лекуват ли като изтече пътеката от НЗОК? Не, разбира се ... Единствената надежда на тези хора остават общинските болници. Закриването им е престъпление!

Отговори
13 0
Срам

Срам

17.05.2021 | 16:31

Двете общински болници в Пловдив отдавна трябваше да бъдат ликвидирани! Това са най-грозните болници ,които изобщо е възможно да съществуват. Изключително некадърен и груб персонал ,разруха отвсякъде,краде се от пациенти в безпомощно състояние,като се краде от сестри и санитари. Ужас и хаос! Защо трябва да съществуват подобни "болници"? Кой има интерес да се субсидират? Във всеки случай не и гражданите на Пловдив! Защо кмета не се лекува в някоя от тях,а отиде в Пълмед?

Отговори
4 17
Това не е болница

Това не е болница

17.05.2021 | 16:27

Това с болница Св. Мина го забърка здравка.

Отговори
18 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?