46

Физиотерапията във Втора градска обновена и с модерна апаратура

Напълно ремонтиран и освежен е рехабилитационният център на Втора градска болница „Св. Пантелеймон“, похвали се управителят на здравното заведение д-р Константин Сапунджиев. 

Отделението разполага със стационар за лежащо болни и ​медицински център, в който след консултация с лекар се изписват процедури и се прави график на пациента, който след приключването им си отива у дома или на работа, казва шефът на отделението д-р Тодор Илиев. Последните няколко години са ремонтирани стаите, кабинетите, коридорът, салоните за лечебна гимнастика и залите за електролечение.

„Тук съм от 2021 г. и виждам как се промени отделението. Преди банята е била обща, тоалетната също, а в стаите са лежали минимум по 4 души. Обновиха се всички кабинети. Когато постъпих, в коридора мазилката се лющеше, а от шахтата, в която пациентите се спъваха, миришеше ужасно. Сега всичко е ремонтирано“, разказва д-р Илиев. Подновяването е непрекъснато и във всяко едно отношение. Особено се засилва след пандемията. Стаите са вече за двама или трима души, повечето са с бани и тоалетни. 

Освен направеният ремонт, центърът за рехабилитация е оборудван и с нова апаратура

„Отскоро работим с високоинтензивен лазер, който има много добър ефект върху периферната нервна система и опорно-двигателния апарат. Подходящ е за пациенти, които страдат от болки в гръбнака, в ставите, травми, трудно зарастващи рани, синузити и т. н. Може да се каже, че е универсален“, разказва д-р Тодор Илиев. 

Друг по-специфичен апарат е за ударно вълновата терапия, който основно е за лечение на опорно-двигателната система. Особено ефективен е за шипове в петата, „тенис лакът“ и т. н. Д-р Илиев добави, че за рехабилитация при тях търсят помощ  хора, които не са получили облекчение на страданията си след куп хапчета, мазила, инжекции.

Екстензионната маса в медицински център също е нова. Служи за разтягане на гръбначния стълб, когато има притиснати  коренчетата между два прешлена.  

Нови са дори по-стандартните апарати като интерферентен ток с вакуум, който  се усеща като масаж на болното място, уредът за ниско-средночестотни токове, които са също с добър противовъзпалителен и обезболяващ ефект.

Нови са апаратът за ултразвук, лазерът и магнитът

„За да има ефект, трябва да се направя от 6 до 10 процедури. При по-тежките случаи може да се стигне до 12-15. Някои от процедурите могат да се правят всеки ден, а други да се прилагат веднъж или два пъти седмично, да се остави малко време организмът да се възстанови“, обяснява лекарят.

В стационара лежат и болни с увреждане на централната нервна система - най-често след инсулти, тежко болни, които изискват по-специално внимание и грижи.

„Често ни ги пращат колеги от други болници, които знаят, че тук възстановителните процедури са от най-добрите и имат ефект“, казва д-р Илиев. Местата за лежащо болни са 36, като всеки ден постъпват и се изписват по 5-6 души.

Медицинският център също работи с пълна пара. В него пациентите идват за консултация с лекар, изписват се процедури и се прави план за лечение. Центърът работи с направления и всеки ден през него за рехабилитация минават над 40 души.

„Пациентите са различни. Имали сме бебе на две седмици, което го докараха с родова травма. Сега вече е здраво. Не са редки случаите да лекуваме възрастни над 95-96 години“, казва д-р Илиев.

Клиничната пътека е за 7-дневна терапия. Обикновено се правят по няколко процедури на ден.

„Седем дни обаче е крайно малък период за възстановяване, но който има нужда и иска, може да си плати за допълнителни процедури. За Центъра има пакет за  150 лева, които включват 20 процедури за 7 дни. За хората с инсулт Здравната каса е предвидила да имат право два пъти в годината да лежат в нашето отделение по 7 дни. За пациенти с тежък инсулт обаче това не е достатъчно. Навремето тук с такива диагнози са лежали по цял месец и са си тръгвали здрави“, обяснява д-р Илиев и допълва, че най-добър е ефектът при комбинирани терапии - лекарства и физиотерапия.

Към работата в отделението на д-р Илиев имат интерес млади хора. В момента при него на специализация са трима медици. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Кирил

Кирил

14.04.2023 | 15:57

Скоро може да ми се наложи рехабилитационен център, но сега четейки коментарите се чудя какво да правя. Кое според вас е най-дорброто място в Плодвив за лечение (рехабилитация) след остър мозъчен инсулт? Благодаря предварително.

Отговори
0 0
Хайде по-полека!

Хайде по-полека!

30.03.2023 | 19:31

Отделението от времето на д-р Пашев /първия завеждащ/ и д-р Джелепова вече не е същото. И именно заради такива връзкари като д-р Илиев - в саниториума ли си вдигна нивото?! Не веднъж са правени опити да поканят специалист, който да вдигне нивото, но... без успех. А и много лекари напуснаха именно заради "специалисти" като Илиев. А се носеше славата на отделението, помагащо на много хора. Тази статия е поръчкова! Каквато и апаратура, какъвто и ремонт да се прави, лекуват специалистите! А добри такива няма. Не е такъв и завеждащия!

Отговори
2 0
Спокоен

Спокоен

30.03.2023 | 20:55

Хубаво, а ТИ КОЙ си?

Отговори
2 1
Има ли значение

Има ли значение

30.03.2023 | 21:47

Не е важно кой съм, а отърва ли ти написаното. Мога и още истини да кажа, но и това е достатъчно - като начало.

Отговори
1 2
Румен

Румен

30.03.2023 | 18:12

Преди години това беше най-добрата болница ,със специалисти с човешко отношение.След като се изредиха няколко меринджеи ,вече е хоспис

Отговори
2 1
Тодор ли си Илиев л си

Тодор ли си Илиев л си

30.03.2023 | 17:26

Тази физиотерапия е съсдадена и развивана от мого по-достойни лекари и рехабилитатори. Това което казваш говори ще не можеш на малкият им пръст да стъпиш. И сега бъпреки тебе там работят много кадърни рехабилитатори и физиотерапевти.Дано не ги разгониш!

Отговори
3 0
Глупости и лъжи

Глупости и лъжи

30.03.2023 | 17:12

Ако нещо се направили повече добре. НО това което сте заварили т.е. ,което казвате изобщо не е вярно. Физиотерапията на тази болница от години е на добро ниво и през годините се е надгражтало и е цинично да се твъри как дошли един юнаци и оправили работата.Ало пришълците не се оливайте!!!

Отговори
4 0
И тъй, и не съвсем

И тъй, и не съвсем

31.03.2023 | 03:41

След д-р Джелепова, отделението бавно и сигурно сваля нивото си.

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?