Следвайте ни

Фармацевтите в Пловдив: Не се презапасявайте, някой в нужда страда ВИДЕО

viber icon

Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив - Димитрия Стайкова, сигнализира за сериозен недостиг на лекарства в аптечната мрежа. Така тя потвърди написаното вчера от „Марица“, че сред пловдивчани цари паника и те се презапасяват с медикаменти.

„В аптеките определено има липса на медикаменти. Зареждат по няколко пъти на ден. Няма как да се отговори на това повишено търсене с количества, които са стигали преди да имаме подобна пандемия", заяви Стайкова пред нова тв. И обясни как лекарствата достигат до аптеките.

„Съществува разпределение от търговците на едро в логистичната верига. Ние получаваме лекарства само от тях, защото имат валидни разрешения. Ако поискаме 10 опаковки от продукти, които са ни изключително необходими, получаваме най-много две или три, а понякога и нито една. Количеството потребление надвишава в пъти възможността на количеството, което може да бъде доставено", каза още председателят на РФК-Пловдив.

По думите й хората се запасяват с лекарства, които не им трябват в момента. „По време на война и епидемии привилегировани няма. Хора, не се презапасявайте, защото в момента може някой да има спешна нужда от този медикамент", призова Димитрия Стайкова.  

Лекарствата по рецепта също не стигат, твърди тя. „Поради това, че голяма част от лекарствените продукти вече се използват за лечение на коронавирус, те не достигат за други пациенти, за които първоначално са били планирани", поясни Стайкова. Затова в аптеката, в която работи тя, няма медикаменти за бременни жени за разреждане на кръвта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?