Следвайте ни

Ето къде са пловдивчани в листата за евровота

Барман, антитерорист, бригаден генерал и родственица на Вазов се борят за депутати в ЕП

viber icon

Настоящи евродепутати, бивш кмет, бригаден генерал, спец по антитероризъм, икономисти, юристи, барман и родственица на Вазов са сред пловдивските претенденти за 17-те места в  следващия Европарламент.

Учудващо е твърде рехавото присъствие в листите на партиите и коалициите на представители на Пловдив - икономически център на страната и културна столица на Европа. От 318-те имена едва двайсетина са от най-древния град на Европа, който е дал на България плеяда от будители, възрожденци, революционери и държавници. Разпределението е такова, че нито един от тях няма шанс да се класира за Брюксел. Набутването в девета глуха на пловдивчани идва да покаже все по-усилващата се тенденция политическият живот да се върти около жълтите павета и основните играчи да имат твърде малко общо с проблемите на хората в страната.   

В листата на ГЕРБ има един пловдивчанин - едва на 12-а позиция. Най-значимото присъствие на региона в листата е третото място на пазарджиклията Андрей Новаков, който най-вероятно ще влезе в ЕП за втори мандат.    

Патриотите са заложили на пловдивчани, но на  доста задни места.  Четири пловдивски  фигури има в листата на ВМРО, по един в „Атака” и  в коалицията на Валери Симеонов, където почетното 17-о място е за бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов.    

В „Презареди България” сегашният евродепутат Николай Бареков е втори, в „Демократична България” и „Път на младите” пловдивски имена присъстват на  неизбираемата 11-а позиция. БСП пък сложи местния икономист Тодор Стоилов чак на 12-о място. 

Средно по 19 кандидати се борят за едно от 17-те места на България в бъдещия нов състав на Европейския парламент. Общо 318 са кандидатите, които са регистрирани за участие на евровота на 26 май. 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета ще се борят на 26 май да пратят евродепутати в Брюксел.

Тодор Стоилов, БСП

БСП сложи пловдивчанин чак на 12-о място. Това е 31-годишният икономист Тодор Стоилов. Той е възпитаник на Математическата гимназия под тепетата, след което следва приложна математика в ПУ. Работи като мениджър в частна фирма.

Според Стоилов днес трябва да се говори не за Европа на нациите, а за Европа на регионите, за да се спре обезлюдяването на малките населени места и икономическата миграция.

Той смята, че експертизата му би помогнала за развитието на икономически връзки между страните членки, както и справянето с ниското заплащане на младите хора.

Красимир Гешев, Глас Народен

Партията на Светльо Витков е заложила на всестранно развита личност. Красимир Гешев е девети в листата на Глас Народен. Последната му обявена месторабота е барман в бирен бар под тепетата. Той е дипломиран психолог от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Има богат опит с реализация на международни проекти. Работил е като сътрудник на влиятелната асоциация „Голям брат, Голяма сестра“, която помага на деца и младежи. Красимир е популярен и в артсредите на Европейската столица на културата.

Георги Илчев, Коалиция за България

Координаторът на АБВ в Пловдив - адвокат Георги Илчев, заема незавидното 13-о място в листата на Коалиция за България. Родом е от Смолян и учи право в ПУ. 44-годишният юрист е женен, с едно дете. Илчев бе и кандидат за кмет на Пловдив на абевейците на предишните местни избори. Занимава се с корпоративно право на високо равнище.

Лидия Стойкова-Чорбанова, Движение 21

Карловката Лидия Стойкова-Чорбанова е едно от силните оръжия на Движение 21 за евроизборите. Политологът е член на националното ръководство на партията на Татяна Дончева и бе втора в листата за последните парламентарни избори.  Лидия е завършила политически науки в Университета на Атина.  Посветила е последните години от живота си на майчиното и детското здравеопазване. Преди време тя бе съветник на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. 

Чорбанова е родена и израснала в Карлово, а по майчина линия е родственица на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Сузана Николова, Воля

Партията на Марешки е единствената, излъчила цели двама пловдивчани в листата си. Сузана Николова е специалист по европейски фондове и проекти и счетоводител-икономист. Има две магистърски степени - по “Счетоводство и анализ” и “Математика и информатика” в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски“.

Била е председател на Съвета за управление на Пловдивски общински гаранционен фонд за гарантиране на кредити на малки и средни предприятия, а също и общински съветник. От години се занимава с благотворителна дейност, работи с деца в неравностойно положение и организира обществени мероприятия и кампании. Говори английски и руски език.

Владимир Аксиев, Воля

Няколко места по-напред в листата на Воля е възпитаникът на Английската гимназия в Пловдив и на Техническия университет в Дрезден, Германия, Владимир Аксиев. Години наред тай работи като инженер-конструктор в Германия, а след това като експерт към застрахователни дружества; ръководил е собствена фирма за търговия в Берлин. Известен е с активното си участие в кампаниите на Областния съвет на Българския Червен кръст в Пловдив. Владимир Аксиев е експерт в областта на роботизацията и автоматизацията на производството. Владее отлично немски, английски и руски език. Семеен, с четири деца.

Петър Ангов, Път на младите

Младият юрист Петър Ангов е девети в листата на коалиция „Път на младите“ (НДСВ и Новото време). Той е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и понастоящем живее в столицата. Учи право в Johannes Gutenberg University в Майнц, Германия. Работил е в престижни адвокатски кантори. Владее английски и немски език. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Най-тъпо

15.05.2019 | 12:02

Са постъпили ГЕРБ,защото в Пловдив гласуват за тях ! Яд ме е най-много на тях!

Отговори
2 0

Един Българин

15.05.2019 | 09:48

Който е бил предател, предателска е и семето му. Алчни и продажни са част от родовете български, пардон, безобългарски. За помак-пръм и циган-брън пък са отделна лайняна семка.БЪЛГАРИ, КОИТО НЕ СА ПРОЧЕЛИ КАПКА КРЪВ ЗА РОД И РОДИНА, ПИШИ ГИ РОБОВЛАДЕЛЦИ, БАЙ ПОРЕ, ДЕМЕК ПАРИ ЦАНИН И ДАФКАЛ ТОТЕ, ЗАЕДНО С КМЕТЕ ТРОЛЕВ И РИГМЕЯ РОМАН РОМАНОВ ОТ МАЛО РОМАНОВО. С ЕДНА ДЕМО-СМЕТКА - ПОВЪРНЯ.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?