Следвайте ни

Ето как НОИ праща на санаториум за долекуване

viber icon

Пловдивчани масово се възползват от възможността да се лекуват на санаториум за сметка на държавата. Само софиянци ги бият по честота на използване на програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ. През пандемичната 2020 г. над 28 000 души са се включили в нея. 12,9 на сто от тях са от София, като веднага след тях се нарежда Пловдив - 10,7 на сто, или 2955 жители на града под тепетата и региона са били на санаториум. Пациентите прибягват до рехабилитация най-често заради заболявания на опорно-двигателния апарат. 71 на сто от всички 28 000 души са страдали именно от такива проблеми.

Освен това нашенците се оплакват и от заболявания на периферната нервна система, стомашно-чревни, кожни и чернодробни. Доста по-рядко на процедури ходят страдащите от бъбречно-урологични и сърдечносъдови заболявания и дихателни проблеми.

Марин има проблеми с кръста и страда от сърдечно заболяване. Казва, че през миналата година е ходил два пъти на процедури. „Не ме беше страх от коронавируса, защото там на пристигане ни мереха температурата, а и се спазваха всички мерки. Определено обаче предходни години е имало повече хора“, казва 50-годишният мъж.

Най-голям е делът на провелите рехабилитация, които са над 51 години. Рискова е и възрастта между 31 и 50 години. Несъществен е процентът на преминалите рехабилитация под 30 години - около 1%.  Същевременно жените по-често от мъжете ходят на санаториум.

Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя се поемат от средствата на държавното обществено осигуряване. Това е струвало на държавата 20 103 061 лв. Балнеолечебниците са разположени на територията на 16 области, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас,  Габрово, Пазарджик, Стара Загора.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?