965
Следвайте ни

Етичната комисия на Лекарския съюз е с вързани ръце за случая с починалия адвокатски син

viber icon

Д-р Юлия Бянкова е шеф на Етичната комисия към Българския лекарски съюз в продължение на един мандат до събора на организацията онзи ден, когато беше сменена. На форума преизбраният за нов мандат председател д-р Иван Маджаров заяви, че във връзка с пандемията има доста жалби и сигнали до Етичната комисия, но тя сега по Устав на практика няма никакви правомощия и това задължително трябва да се промени. 

Д-р Бянкова работи като реаниматор в болница „Иван Селимински“ в Сливен. Пред "Марица" тя коментира случая с починалия в УМБАЛ "Св. Георги" след мозъчна травма 18-годишен пловдивчанин.  

Етичната комисия към БЛС няма никакви права и отговорности като при случай с починалия младеж в Пловдив, съжалявам за  момчето. Общо взето, за нищо няма отговорност. При нас кипи безсмислен труд.

За 3 години сме разгледали 6 случая и препратили към бордовете по специалности, които трябва да се произнесат. Само един го направи! Никъде в правилника не са задължени.

Да не говорим, че става въпрос за случаи по нарушение на Етичния кодекс. Тоест, грубо отношение на персонал към пациенти или на персонал към други медицински лица.

По-полезни са дори Етичните комисии към областните организации на БЛС, към които се препращат обикновено молбите. Тази в Пловдив специално работеше отлично.

Но по случаи с лекарски грешки нямаме нито права да се произнасяме, нито мнението ни се взима предвид. Тоест, при съмнения за такава само съдът има право да назначи експертиза и да призове съответните специалисти.

Както навсякъде в здравеопазването ни, и тук цари хаос. Какво да говорим, когато дори от здравното министерство не са разписали правилата при 10 от 18-те специалности. Защо и как, представа си нямам.

По принцип с новите избори БЛС си става софийска организация. Като цялата система. Това че цели региони нямат реаниматори, нямат педиатри – е без значение. Такъв дисбаланс рядко се вижда.  Тотално е погазено правото на хората да имат достъп до медицинска грижа.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

правда

правда

21.09.2021 | 19:06

????????????????????

Отговори
0 1
правда

правда

21.09.2021 | 19:01

ааааа????????

Отговори
2 1
правда

правда

21.09.2021 | 19:00

Ами нека да си кажем истината тези съсловни организации като БЛС и Адвокатски колегии са си своево рода онанизъм.... Така е и в Адокатската колегия на кого са извадили очите......??!! Какво чакат сега от лекарската етична комисия същото... едно голямо нищо.... жалко за младия човек!!!! иначе тази професия адвокатската въобще не е онази която гледаме по филмите?!?! тя си е жив комерс.....даже се чудя как ядат вечер хляба ... като се сетя как защитаваше адв.Давчев онзи младия адвокат Вл.Елдъров....и ме е срам от Темида... там ставаше въпрос за злоупотреба с кървави пари......злоупотреба с пари на починали при катастрофи хора чийто роднини бяха измамени...... лицемерието и алчноста се наказват.....

Отговори
12 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

21.09.2021 | 17:53

БЯЛА МАФИЯ ЛЕКАРИ УБИЙЦИ ЧУДОВИЩА

Отговори
7 4
здрвеопазване

здрвеопазване

21.09.2021 | 16:29

Бялата мафия... Само клинични пътеки и източване на Здравната каса й дай! Бизнес! Никаква отговорност! Затова смъртността у нас е в пъти по-висока от в целия свят!

Отговори
29 3
Верно ли ?

Верно ли ?

21.09.2021 | 16:17

Гарван , гарваново око не вади .

Отговори
17 2
Бай Тошо

Бай Тошо

21.09.2021 | 18:46

Взе ми думите!

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?