Следвайте ни

Електронен подпис – само за досието, при ваксините не е нужен

viber icon

Ще трябват ли сертификатите за ваксиниране при пътувания? Тепърва Европейската комисия се събира, за да решава докъде могат да се спре свободното придвижване на хора.

Ние обаче трябва да сме готови, тъй като, живот и здраве, сезонът на пътуванията наближава.

При представянето на електронното здравеопазване станаха ясни някои основни положения, които „Марица“ изясни допълнително с експерти на „Информационно обслужване“.

 

Сертификат за ваксиниране срещу COVID-19

 

-        Ваксинираните срещу COVID-19 ще могат да стигнат по три начина до сертификата, като за два НЕ Е нужен електронен подпис. Най-лесният:

1.    Отивате на адрес https://his.bg/certificate

2.    Въвеждате уникалния номер на сертификата, който ви е издаден при ваксинирането

3.    Може да разпечатите сертификата, а може и да го запазите като PDF. 

4.    При сканиране с телефон на QR кода (използате иконката фотоапарат, която обръщате) също се появява пълна информация за ваксината – име на ваксинирания, име на ваксиниращия, вид на ваксината, партида на ваксината, дата на раждане на ваксинирания.

5.    Сертификатът може да бъде проверен във всяка една точка на света благодарение на този код.

6.    Той съдържа няколко нива на защита, така че да няма кражби или фалшификации.

 

-        Втория начин е да отидете при личния лекар, който да го разпечати

-        Третият начин, разбира се, позволява при електронен подпис сертификатът да бъде взет чрез електронното здравно досие.

 

Здравно досие

 

-        То е достъпно само чрез електронен подпис, който може да бъде закупен у нас от вече няколко фирми. Над 200 000 юридически и частни лица разполагат с такъв.

-        С влизане в системата всеки пациент може да види всички здравни услуги, които е ползвал и СА БИЛИ ВКАРАНИ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ. Това означава засега ограничена информация – кръвни дарявания (от 2013 г. насам), електронни рецепти (от декември миналата), направления (пак отскоро), дентални услуги, ваксинации срещу COVID-19. За в бъдеще ще се работи по разширяване на обема информация – епикризи, изследвания и т.н.

-        Електронното здравно досие ще е достъпно за всеки един лекар у нас, тъй като особено при спешни случаи пациентът не е в адекватно състояние, за да го „отвори“. Достъпът ще е посредством уникалния код на лекаря.

-        Няма техническа, а и чисто физическа възможност да бъдат обработени и качени в електронен вариант здравните картони в хартиен вид, нито данните в НЗОК. Последните ще се ползват само за сведение, тъй като съдържат информация за медицински услуги, платени от касата, но е не и други.

-        Не се изисква допълнително усилие нито от лекар, нито от пациент. С въвеждане на уникалния номер на услугата, тя автоматично се генерира в досието на пациента. На практика, дейността на лекаря няма да се затрудни нито със секунда повече.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?