49
Следвайте ни

Екипът на ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“: Ваксинирайте се!

viber icon

Над 20 души от медицинския персонал на ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“, гр. Пловдив си поставиха бустерна доза ваксина срещу COVID-19, a над 50 души попадат в списъка на ваксинационния център към ДКЦ като заявили желание за бустерно имунизиране в следващата седмица.
 
Сред първите ваксинирали се с бустерна доза бе началникът на COVID-19 отделението в УМБАЛ „Пълмед“ д-р Любомир Сапунджиев, както и екипът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение начело с неговия началник д-р Димитър Димитров.
 
„Смятам, че всеки един от нас трябва да е отговорен към себе си, семейството си и нацията си. Затова според мен, ако не задължителна по закон, ваксинацията трябва да е задължителна в съзнанието ни“, коментира д-р Сапунджиев.
 
За мотивацията си за ваксиниране заедно с целия му екип д-р Димитров цитира думите на учен от департамента по „Биология“ на Университета в Базел, Швейцария:
 
„Представете си, че пред вас има пълноводна река с крокодили в нея. Имате два избора пред себе си- или да вървите по въжения мост, който леко се клати над реката и крокодилите или да се опитате да я преплувате. Ако искаме да се защитим от ковид очевидно ще решим да се „качим и вървим по въжения мост над реката“. Това е възможността, която ни предлага ваксината. Ако не искаме -попадаме във водата с крокодилите. Решението за ваксинация е въпрос освен на личен избор, но и на отговорност и то не само отговорност към самият теб, но и към твоето семейство, близки, приятели, общност. Аз съм лекар и като реаниматор в COVID-19 отделение не мога да си позволява да бъда безотговорен нито към себе си, нито към който и да е било друг човек. Всеки ден в Отделението се борим за живота на пациентите с ковид, и за съжаление през последните 3 месеца, нито един от приетите за интензивно лечение пациенти не е ваксиниран. Да, ваксината не ни предпазва на 100%, но е единственият ни „мост“ за спасение“.
 
Бустерна доза в УМБАЛ „Пълмед“ вече са си поставили и началника на Отделението по гастроентерология д-р Никола Боянов и д-р Васил Горанов, началник на Отделението по хирургия, д-р Владимир Иванов от Отделението по кардиология и инвазивна кардиология,   както и техни колеги.
 
Към 01.09.2021 г. общо персоналът на УМБАЛ „Пълмед“ е ваксиниран на над 50%, от които лекарският състав е ваксиниран на 70%.
 
„Интересът към поставяне на бустерна доза от страна на медицинския персонал на лечебното заведение към момента е много по-висок от този на пациентите на комплекса, но се надяваме, че чрез примера който им даваме ще ги убедим, че ползите от ваксинация са много повече от рисковете. Във ваксинационния център на „Пълмед“ всеки желаещ да се имунизира може да го направи от понеделник до неделя от 8:00 до 17:30ч. без предварително записване като имаме налични от всички видове РНК и векторни ваксини. Общо поставените дози в центъра са над 35 000 като досега сме имали пациенти само с локални усложнения след ваксинация, изразяващи се в оток на мястото на убождане, зачервяване, затопляне“, коментира д-р Екатерина Петкова, управител на ДКЦ „Пълмед“. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

WKWKWK

WKWKWK

05.10.2021 | 15:02

КОЙ ТОЧНО ДА СЕ ВАКСИНИРА! АЗ СЪМ КАРАЛА ВИРУСА И ИМАМ АНТИТЕЛА!

Отговори
0 0
Вики

Вики

04.10.2021 | 19:28

На първо място в Европа по смъртност, на последно по ваксинирани, наличие и избор на всички ваксини. Отгоре на всичко това и фалшиви ваксинации. Е, ако някой ми каже, че това е нормална държава, да си яде ушите. А на лекарите, извършващи фалшификации, трябва да им се отнемат лекарските права. Завинаги!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
5 0
Освен

Освен

04.10.2021 | 20:29

Освен да плюеш по България и да си чешеш комплексите, акъл за друго имаш ли?

Отговори
0 0
млад меринджей

млад меринджей

04.10.2021 | 18:35

КОГА?

Отговори
0 0
Дайте пример ваксифашисти

Дайте пример ваксифашисти

04.10.2021 | 16:21

Не чакайте по 1000 лв. от нашите данъци за да се борите с Нещото.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?