49

Двоен удар по джоба на пациентите! Вижте с колко скача здравната вноска

Българите ще трябва да се бръкнат още по-дълбоко в джоба, за да ползват здравните услуги. Причината са искания на лекарската гилдия, които вероятно ще бъдат удовлетворени още в рамките на тази година. Здравната вноска да се вдига плавно, докато вместо сегашните 8% от месечния осигурителен доход достигне 12%. Това предложи наскоро д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. 

По думите му, ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разходите в здравеопазването са същите, каквито са в останалите европейски държави. Дори сегашната вноска ​- 8%, не е реална заради групите граждани, на които държавата плаща вноската и тя не е в пълния ​си размер, припомни той.  В момента здравната вноска (8%) се поделя между работодател и работник в отношение 60:40 ​- 3,2% за сметка на осигуреното лице и 4,8% за сметка на работодателя. Държавата поема вноската за деца, пенсионери, социално слаби и други групи хора, посочени в чл. 40, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване.  

Според д-р Маджаров, ако се повиши нивото на здравната вноска, това би намалило претенциите, че се налага доплащане при оказване на медицинска помощ. Според него проблемът е и че голяма част от доплащането, което правят пациентите, е не за иновативни терапии, а за лекарствата за кръвно налягане, за диабет, за други хронични заболявания.

Темата за повишаване на здравната вноска ще бъде обсъдена с политиците, увери д-р Маджаров и посочи, че в момента „заблуждаваме себе си“, че някой ни е осигурил всичко. 

В същото време джипита призоваха потребителската такса за посещение при лекар да стане 1% от минималната работна заплата, която от 1 януари е 780 лева. Това означава да оставяме по 7,80 лева при всеки преглед. Сега таксата е 2,90 лв., като тя не е променяна от 2012 година. 

Медиците искат още НЗОК или социалното министерство да започнат да покриват пълната сума на таксата за социални групи като децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др. „Като педиатър с над 1000 деца в практиката бих коментирала, че сме крайно ощетени. Едно дете идва от един до три пъти на преглед за едно заболяване, а платен е само профилактичният преглед - веднъж годишно за деца над 7 години. Лично не одобрявам наличието на касичка в лекарски кабинет. Би трябвало Здравната каса да заплаща всеки преглед с различна сума според типа на прегледа“, коментира столичен педиатър.

Медиците споделят, че в гилдията тлее натрупано недоволство през годините заради факта, че социална политика се прави чрез лекарите, които в доболничната дейност са принудени да се регистрират по Търговския закон и да реализират приходи. Много джипита дори заплашват с протести, ако проблемът с потребителската такса не намери решение в обозримо бъдеще.

Бивш общопрактикуващ лекар от Златица разказва, че за да оборудваш една практика, са необходими минимум 5000 лв. за консумативи като хартия, ЕКГ, такса за медицински софтуер, ток и вода, заплата на медицинска сестра, осигуровки и др. Освен това лекарите плащат и наем за помещение. В същото време капитацията е 1,50 лв. на пациент.  

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 2 оценки
4/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
И този е ....

И този е ....

02.03.2023 | 19:45

Гербаджийя ! Мръсници!

Отговори
2 0
Айше

Айше

02.03.2023 | 16:35

Само така.На мен ми омръзна да чакам на опашка с пенсионери.Да ходят да се оплакват на децата си.Не да тормозят всеки ден доктора

Отговори
2 9
Пациент препатил

Пациент препатил

02.03.2023 | 15:55

Кръвопийци, българина плаща най много за здраве а не получава нищо. Най скъпите лекарства, болници приличащи на порутени сгради от войната, непостъпил още от вратата плаща на рецепцията, храната отвратителна, всеки го гледа в ръцете ако не даде е обречен. Фалирали болници с управители милионери . Прав беше бай Тошо да им дава по 113 лева начална заплата. Кеворкян още тогава имаше предаване за бялата мафия. Баста. Тази система не обслужва българина, време е за тотална промяна. Не щем доктори търгаши.

Отговори
18 2
ДА ТИ ГО ....

ДА ТИ ГО ....

02.03.2023 | 14:25

АБЕ АМАН ОТ ПРОСТИ ДОКТОРИ ! ЩО НАПРАВО НЕ ПОИСКАШ 50 % БЕ, ГОЛТАК ??? ТОЯ БОЛЕН НАРОД , ДЕТО ГО ДОИТЕ КАТО ДОБИЧЕ ДА НЕ ГИ ПЕЧАТИ ТИЯ ПАРИ ,а? ЩО НЕ СЛЕЗЕТЕ ОТ ДЖИПОВЕТЕ И НЕ СПРЕТЕ ДА ПОЧИВАТЕ В ЧУЖБИНА С НАШИТЕ ПАРИ !!!!! ПР0СТАК, С ПР0СТАКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
47 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?