46

Две болници и неонатална линейка спасяват недоносено бебе в Пловдив

Неонаталната линейка, закупена благодарение на кампанията „Капачки за бъдеще“, отново влезе в действие през уикенда. Тя превози миниатюрната Рабия, родена по спешност три месеца преди термина и тежаща под 1 килограм.

„В събота бременна жена постъпи по спешност в МБАЛ Асеновград. Оказа се, че жената има прееклампсия (повишено кръвно налягане и белтък в урината) и за зла участ - наполовина отлепена плацента. Наложи се спешно Цезарово сечение. Операционен екип, съставен от д-р Топчиян, д-р Кълева, д-р Ивайло Червенков, д-р Томова, д-р Томов, ак. Камишева м.с. Попова, м.с. Христева извършват успешно интервенцията и три месеца преди термина се появява малката Рабия“, разказват от „Капачки за бъдеще“.

С тегло от едва 980 гр. обаче бебенцето трябва максимално бързо да бъде транспортирано до Неонатологията в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Докато трае цезаровото сечение, е направена връзка с университетската болница и линейката на "Капачки за бъдеще" вече пътува към Асеновград. Бебенцето е стабилизирано в кувьоза, който също е дарен от организацията на болницата преди три години и след това е успешно транспортирано до "Свети Георги". Там недоносеното бебе е под грижите на едни от най-добрите неонатолози в Южна България.

Припомняме, че неонаталната линейка беше дарена на университетската болница в Пловдив миналата година. Тя бе закупена с…капачки, които организацията събра, предаде за рециклиране и осребри. 

За закупуването на линейката на стойност 200 000 лв, са били необходими над 600 тона рециклирани капачки. Те бяха събрани в рамките на една година, разказа тогава организаторът на инициативата за Пловдив Владимир Стефанов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?