Следвайте ни

Двама заболяха от кучешка тения от началото на годината

viber icon

Двама души се разболяха от кучешка тения  в Пловдив и областта в периода 6-12 януари.  Данните бяха изнесени  от Националния център по обществено здраве и анализи.  Това са първите случаи в града и региона през тази година. През цялата  2019 г. заболелите от кучешка тения са били 26.  Специалистите предупреждават,  Пловдив и областта остават районите с най-много заболели от кучешка тения у нас, заедно със София, Варна, Сливен и Бургас.

Разпространители на тази болест, известна още като ехинококоза са най-вече безстопанствените кучета. Заразяването се осъществява перорално – поглъщане на яйцата на паразитите през устата. Това става при пряк контакт със заразено куче, пиене на замърсена вода от открити водоеми или при консумация на недостатъчно добре измити плодове и зеленчуци, които са били замърсени.

Инкубационният период на заболяването може да бъде дълъг – от месеци до година. Най-засегнати са  черния дроб, белия дроб и мозъка. При разкъсване на ехинококова киста се освобождават паразити, които се разпространяват в околната тъкан и водят до образуване на нови кисти, а в по-тежките случаи се стига до развитие на анафилактичен шок. Лечението се извършва с медикаменти, или оперативно.

Профилактиката се състои в спазването на добра лична хигиена и избягване на какъвто и да било контакт с бездомни кучета. Особено рискови групи са децата и затова трябва да следим за редовното измиване на ръцете преди храна, както и измиването на суровите плодове и зеленчуци преди да бъдат консумирани.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?