Следвайте ни

Два нови апарата за неонатологията в УМБАЛ "Свети Георги"

Техниката за отделението е дарение от "Българската Коледа"

viber icon

Отделението по неонатология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив вече работи с нова високотехнологична медицинска техника за лечение на недоносени бебета. Новината съобщиха от здравното заведение. Двата скъпо струващи апарата са закупени със средства, събрани от кампанията "Българската Коледа".

Първият е за неинвазивна дихателна поддръжка при бебетата. В периода след раждането дихателната недостатъчност е един от основните проблеми, с които се сблъскват децата и медиците. Тя лекува най-често с апаратна вентилация. Много пъти обаче лечението на децата трябва да бъде подпомогнато и затова новият апарат е много ценен, коментираха експертите.

Втората придобивка, които Отделението по неонатология получи, е апарат, определящ неинванзивно кръвните газове, по-специално наличието на кислород и въглероден двуокис в кръвта. Тези важни параметри се следят веднага след раждането на бебето. Новият апарат ще помогне за намаляване на броя на инвазивните манипулации. Той разполага с отлични възможности да информира какво е кръвоснабдяването на бебето.

Така лекарите ще могат да правят мониторинг на промените на кръвните газове и да ги ориентират за състоянието на детето, както и да ги насочат към адекватните мерки, които трябва да се предприемат.

Родените деца в България между 11 и 12% са недоносени. В УМБАЛ "Свети Георги" процентът на недоносеност е около 10-10,5%.  В най-голямата болница в България са случаите на патология на бременността и е нормално да има един такъв висок процент, подчерта проф. Кръстева. Специалистите отбелязват тенденцията, че недоносените деца са все по-малки като размер има промяна в структурата на недоносеност. Това поставя пред изпитание лекарите, които се грижат за здравето им. Освен с уменията, които безспорно притежават, медиците се нуждаят и от модерна техника, за да отговарят на все по-сериозните предизвикателства в лечението на недоносените бебета. Затова е необходима и модерна апаратура. В много случаи е необходима бърза реакция за спасяването на живота на новородено дете с проблеми.  Двата апарата, които отделението по неонатология получи от инициативата "Българската Коледа", са важна стъпки в подобряването на лечението на малките пациенти.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?